Autor: Hina/CroExpress

U hrvatskom je interesu da zemlje u njezinu jugoistočnom susjedstvu imaju jasnu europsku perspektivu, ponajprije iz sigurnosnih razloga, izjavio je u Bruxellesu predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Kao predsjednik parlamenta zemlje predsjedateljice EU-a sudjelovao na sastanku s čelnicima parlamenata šest zemalja zapadnog Balkana, koji je organizirao predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli.

“Današnjim sastankom smo htjeli pokazati da je taj prostor jugoistočne Europe jako važan za EU, da ima svoju političku, gospodarsku, ali ponajprije sigurnosnu važnost. Hrvatska kao susjedna zemlja posebno je zainteresirana za europsku perspektivu tih država”, rekao je Jandroković.

Otvaranje pregovora čekaju Sjeverna Makedonija i Albanija, dok na kandidatski status čeka Bosna i Hercegovina. Kosovo ima potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ali još nije ni podnijelo zahtjev za članstvo. Predsjednik Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović rekao je da se njegova zemlja u zadnje dvije godine više “bavila sama sobom” nego europskim integracijama.

Istaknuo je da su u BiH službeno svi za europske integracije, dok za euroatlantske integracije već kod nekih postoji otpor, ali da neki priželjkuju separatizam i odvajanje od BiH, neki žele unitarizam, “a jedino onda Hrvati ostaju vezivno tkivo kako bi BiH živjela, ali ja to ne bih naglašavao, to su negativnosti koje nas prate, želim gledati optimististočno”, rekao je Čović.

Što je još u Bruxellesu poručio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, pogledajte u nastavku u izjavi za Hinu.

Datum objave: 29.01.2020.