Hrvati njeguju svoj jezik i kulturu u domu, školama i u crkvama. 

Generalni konzul Republike Hrvatske u Australiji, Ivica Glasnović gostovao je u emisiji “Izdvojeno” Laudato Televizije. Govorio je o tragu koji naš narod desetljećima ostavlja na ovom kontinentu. Mnogi su otišli s nadom da će se vratiti. Hoće li? Što je s onima koji ostaju? I kako se povezuju? Koju ulogu ima Katolička Crkva u čuvanju vjerskog, ali i nacionalnog jedinstva?

Narodni običaji i identitet se itekako njeguju

Ivica Glasnović kazao je kako su Hrvati u Australiji itekako aktivni, i to na više područja. Isto tako, napomenuo je kako se u dalekoj Australiji među našim narodom itekako njeguju narodni običaji i identitet.

“Hrvati su prepoznali način očuvanja svog jezika i svog identiteta”, istaknuo je konzul Glasnović.

Dodao je kako Hrvati njeguju svoj jezik i kulturu u domu, školama i u crkvama. Što se tiče odgoja, važna je uloga roditelja, baka i djedova, objasnio je Glasnović. Kroz razna kulturno-umjetnička društva, Hrvati također čuvaju svoj identitet i njeguju običaje, a takvi i slični susreti uvijek su dobra prilika za druženja. Osvrnuvši se na ulogu Crkve, rekao je kako se svete Mise slave, kao i sakramenti, također na hrvatskom jeziku.

Hrvati žive svoju domovinu u novoj domovini

Na pitanje kakvo mišljenje i percepcija o Hrvatima prevladava u Australiji, Glasnović odgovara kako mnogo ljudi o Hrvatima govori pozitivno, kao o dobrim i marljivim radnicima, te dobrim ljudima koji su u društvu cijenjeni

“Hrvati žive svoju domovinu u novoj domovini: imaju svoje specijalitete, bave se vinogradarstvom i sa sobom nose onu kulturu koju su ponijeli iz Hrvatske”, kazao je Glasnović. Iako je Australija na drugoj strani svijeta, Hrvati su srcem uvijek u Republici Hrvatskoj, a tu činjenicu ni daljina ne može izbrisati.


Autor: CroExpress Datum objave: 23.09.2020.