Kada ste se zadnji put uputili na more “starom cestom”? Podsjetite se kako je to izgledalo prije 50 godina.

Tamo u blizini Slunja turisti iz Čehoslovačke rastrli su svoje šatore, beru kupine. Ipak, ne žele “potratiti” puno vremena jer žele se okupati u Jadranskom moru već istog dana… Ovako počinje reportaža HRT-a iz davne 1973. godine o putovanju na more “starom cestom” kako je danas, kada postoji autoput, nazivaju u Lijepoj našoj.

Gužva u Slunju, zaustavljanje na Plitvičkim jezerima, vožnja kroz usku cestu prepunu automobila i autobusa – sat vremena za osam kilometara, pa Likom do Karlobaga. U reportaži se napominje kako Lika svoju budućnost vidi u razvoju turizma “za koji ima više od dobrih uvjeta”.

Podvelebitski kanal i prvi uzvik “gle more”, pa potom izlazak na Jadransku magistralu kod Karlobaga, tranzitno-turističkog centra s oko 600 stanovnika, napominju u reportaži iz 1973.

Jadranskom magistralom novinaru su se dalje uputili do svog odredišta. Mještani na cesti s ponudom svježih smokava, turisti na kratkom kupanju, pokoja registracija “domaćih” i mirna vožnja do odredišta, kraljevskog grada – Biograda.

Pogledajte reportažu u cijelosti:


Autor: CroExpress Datum objave: 19.07.2021.