“Vatreni” su do sada nastupili na pet europskih prvenstava i u pet uvodnih susreta upisali su četiri pobjede i jedan remi uz razliku pogodaka 6-1.

Za ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu dobre vijesti! Danas počinje Europsko nogometno prvenstvo! Unatoč odgodama i cijelo stiuaciji s koronavirusom, obožavatelji nogometa napokon su došli na svoje. Prvenstvo se igra u 11 gradova u 11 različitih zemalja. U Rimu će program na Olimpicu otvoriti Italija i Turska utakmicom od 21 sat pred 16.000 navijača, 25 posto kapaciteta.

Europsko nogometno prvenstvo 2020. počet će u petak virtualnom izvedbom pjesme “We Are The People” nizozemskog DJ-a i producenta Martina Garrixa, te legendi rock grupe U2 Bona i The Edgea.

“Ceremonija otvaranja na Olimpicu bit će prikladna turniru i drago mi je što je suradnja između tri velika umjetnika, Martina Garrixa, Bona i The Edgea, stvorila virtualnu izvedbu koja će omogućiti obožavateljima širom Europe i Svijeta da se osjećaju bliže turniru,” kazao je UEFA-in direktor marketinga Guy-Laurent Epstein.

Pjesma će se pustiti u sklopu ceremonije otvaranja nekoliko trenutaka prije početka prve utakmice turnira između Italije i Turske.

“Bilo je nevjerojatno surađivati ​​s Bonom i Edgeom. Bili su vrlo inspirativni jer su legende i zato što imaju toliko znanja i mudrosti ”, rekao je Garrix.

Pjesma slavi glavnu temu Eura 2020. – zajedništvo, pogotovo u svjetlu svih izazova s kojima se svijet u posljednje vrijeme suočio, a s naglaskom na posebnost ovog turnira koji se po prvi puta igra diljem cijele Europe.

“Ključna misao je, imajte vjere i nemojte se bojati borbe, izvlačite nadu iz poraza,” dodao je Garrix.

Hrvatska nogometna reprezentacija nikada nije bila poražena u prvim susretima

Hrvatska nogometna reprezentacija nikada nije bila poražena u prvim susretima na europskim prvenstvima, dok engleska vrsta nikada nije slavila u uvodnim dvobojima EURO-a.

“Vatreni” su do sada nastupili na pet europskih prvenstava i u pet uvodnih susreta upisali su četiri pobjede i jedan remi uz razliku pogodaka 6-1.

Tri puta smo prošli dalje nakon uvodne pobjede, u Engleskoj (1996), Austriji i Švicarskoj (2008), te Francuskoj (2016), dok u Ukrajini i Portugalu (2012) startna pobjeda nije bila dovoljna za prolaz.

U svom premijernom nastupu na europskoj smotri, Engleskoj 1996. godine, Hrvatska je predvođena izbornikom Miroslavom Blaževićem u prvom kolu pobijedila Tursku sa 1-0, a pogodak odluke zabio je Goran Vlaović u 86. minuti.

“Vatreni” su prošli skupinu i u četvrtfinalu ispali od kasnijeg europskog prvaka Njemačke.

Belgiju i Nizozemsku 2000. smo preskočili, a četiri godine kasnije EP u Portugalu otvorili smo susretom bez golova protiv Švicarske. Momčad je vodio Otto Bartić, a usprkos dominaciji nismo uspjeli slomiti Švicarce, a kasnije smo zapeli u skupini.


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 11.06.2021.