Veleposlanik Gordan Bakota i diplomat Domagoj Marić posjetili su berlinski atelje čuvenog hrvatskog slikara Lovre Artukovića, koji već više od dvadeset godina živi u glavnom njemačkom gradu.

Lovro Artuković jedan je od najvećih hrvatskih slikara sa stranom adresom. Nakon posljednje zagrebačke izložbe otvorene u Modernoj galeriji prije godinu dana, domaća će publika uskoro ponovno imati priliku upoznati se sa slikarskim opusom ovog velikog umjetnika.

Rođen je 1959. godine u Zagrebu, gdje je 1983. diplomirao na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti. Slikarski izraz temelji na figuraciji i intimizmu, razvijajući ga prije svega na ikonografiji urbane civilizacije. Nakon što je nekoliko godina proveo kao slobodni umjetnik i grafički dizajner, Lovro Artuković je od 1987. do 1992. radio kao nastavnik u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu te devet godina, od 1994. do 2003., kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti. Godine 2003. preselio se u Berlin gdje i danas djeluje kao slobodni umjetnik.

Prvu samostalnu izložbu održao je 1985. u Galeriji Vladimir Nazor. Primio je Godišnju nagradu Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najbolju izložbu u 2001. godini, a 2013. Nagradu publike na izložbi „Macht Kunst“ u Deutsche Bank KunstHalle. O Artukovićevu opusu pisali su povjesničari umjetnosti Krešimir Purgar, Feđa Vukić, Leonida Kovač, Blaženka Perica i o njemu su snimljena dva filma: eksperimentalni film „Krađa“ u režiji Lukasa Nole iz 2004. i dokumentarni film „L.A. Nedovršeno“ Igora Mirkovića iz 2008. Djela mu se mogu naći u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu.


Botschafter Gordan Bakota und Diplomat Domagoj Marić besuchten das Berliner Atelier des berühmten kroatischen Malers Lovro Artuković, der seit mehr als zwanzig Jahren in der deutschen Hauptstadt lebt.

Lovro Artuković ist einer der größten kroatischen Maler, der im Ausland lebt. Nachdem seine letzte Zagreber Ausstellung vor einem Jahr in der Modernen Galerie eröffnet wurde, wird das kroatische Publikum bald wieder die Gelegenheit haben, das malerische Werk dieses großen Künstlers kennenzulernen.


Autor: CroExpress Datum objave: 23.11.2021.