Pogledajte video-poruke predstavnika austrijske Vlade upućene javnosti putem Facebook poveznice.

Bundeskanzleramt Österreich

https://www.facebook.com/Bundeskanzleramt.gv.at/videos/640015523344233Vlada je danas na panelu stručnjaka raspravljala o situaciji covid-kapaciteta na jedinicama intenzivne njege u austrijskim bolnicama. Na naknadnoj konferenciji za novinare, savezni kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) rekao je da će nova pooštravanja biti najavljena u subotu. Prije toga, vlada će u petak razgovarati sa socijalnim partnerima, a zatim u subotu s parlamentarnim strankama i guvernerima.

Prema najnovijim informacijama Ministarstva zdravstva i unutarnjih poslova, u roku od 24 sata registrirane su 4.453 nove infekcije, većina u Donjoj Austriji. To je dosad najveća vrijednost od izbijanja pandemije, javlja wienerzeitung.at.

“Kao i u svakoj zemlji, naši su kapaciteti ograničeni”, rekao je Kurz o opterećenju u bolnicama. S oko 6000 novih infekcija dnevno, moguće je da ćemo u dogledno vrijeme popuniti kapacitet naših bolnica, a to je situacija koju nećemo dopustiti.”

“Imamo i situaciju u Nizozemskoj i Češkoj gdje se pacijenti više ne mogu zbrinjavati u vlastitoj zemlji”, rekao je kancelar.

Ministar zdravstva Rudolf Anschober (Zeleni) očekuje oko 5.800 novih infekcija dnevno u sljedećem tjednu. Ako se ovaj trend nastavi, “svi covid-kapaciteti u bolnicama mogle bi se popuniti već sredinom studenog”, rekao je Anschober. Zbog toga sada postoji “žurna potreba za akcijama kako bi se zaustavio broj zaraženih”. Problem je što se sve više infekcija javlja u staračkim domovima.

Herwig Ostermann, generalni direktor Gesundheit Österreich, objasnio je da na svakih 100 novih pacijenata prosječno jedna osoba dođe na odjel intenzivne njege i tamo se u prosjeku mora liječiti 12,5 dana. Prema nekim prognozama, 400 do 500 pacijenata bi na jedinicama intenzivne njege mogli biti već sredinom studenoga, rekao je Ostermann.

Bolnice u Austriji u prosjeku raspočažu sa 2.000 kreveta za intenzivnu njegu, prema izjavi Ostermanna, one mogu primiti oko 1.800 ljudi.

Klaus Markstaller, predsjednik Austrijskog društva za anesteziju, reanimaciju i intenzivnu medicinu (ÖGARI), naglasio je da proširenje kapaciteta intenzivne njege nije moguće u kratkom roku. Ako se medicina intenzivne njege dovede do krajnjih granica kada broj novih infekcija prijeđe 6000, “tada više ne bismo mogli pružiti adekvatnu njegu i liječenje “, upozorio je Markstaller.

U četvrtak je na bolničkom liječenju bilo 1.692 osobe, 192 više nego prethodnog dana, piše wienerzeitung.at.


Autor: CroExpress Datum objave: 29.10.2020.