Na inicijativu HKD „Istra“ iz Pirana i u organizaciji sa Savezom hrvatskih društava u Sloveniji te uz koordinaciju državnih tajnika Zvonka Milasa i Tugomira Majdaka ponovo je realizirana akcija sakupljanja pomoći za potresom pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ovoj humanitarnoj akciji pridružila su se i ostala društva: HKD Pomurje, HKDM Ljubljana, Obalno društvo proti mučenju živali, Domačija Linč, RE.IG d.o.o, Turističko društvo Bašelj, Čokoladnica Da Ponte te civilna inicijativa koju vodi Drago Čarapić.

Nakon prvog konvoja koji je stigao u bolnicu Sisak i Petrinju, u srijedu, 6. siječnja u 8 sati ujutro krenuo je prema Sisačko-moslavačkoj županiji novi konvoj četiri kombija iz Pirana i kamion iz Lendave sa 16,5 tona hrane i robe.

Jedan dio robe donatori su dostavili vatrogasnom društvu DVD Letovanić u Općini Lekenik, a preostali dio u Stožer civilne zaštite općine Sunja, gdje ih je dočekao gradonačelnik Grga Dragičević te uz riječi dobrodošlice zahvalio svima na pomoći.

U vojarni u Petrinji donatore iz Slovenije je primio i na vrijednoj donaciji zahvalio i potpredsjednik Vlade Republike Hvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je ujedno predsjednik novoosnovanog Stožera za uklanjanje posljedica razornog potresa.

Njihova misija tu nije završila

Nakon ove dvije akcije u kojima je do danas sakupljeno preko 31 tona hrane, aktivisti neće stati na ovome, nastavljaju s prikupljanjem hrane i novčanih sredstava za stradale u potresu i nabavu građevinskog materijala.


Autor: CroExpress Datum objave: 08.01.2021.