Već više od godinu dana živimo u nekom zatvoru bez zidova, nemamo ustaljene mogućnosti izražavanja svojih sposobnosti, inicijativa, želja, osjećaja… Mnogo se toga promijenilo i u našem djelovanju, ali i u svijesti.

Počesto nas hvata nervoza i ne znamo kakve će sve posljedice ovo vrijeme ostaviti na naše psihe, naše međuljudske odnose, na našu egzistenciju. Strahovi i neizvjesnost postali su dio naše svakodnevnice i to na sasvim drugačiji način nego prijašnjih godina. Mnogima je ovo vrijeme proljeća i vrijeme nade da će se stvari promijeniti na bolje.

I u ritmu prirode nastojimo ne gubiti nadu, ne potonuti, nadajući se skoroj slobodi našega djelovanja.

Najljepši prikaz svih ovih naših jada jest vrijeme korizme i uskrsne radosti. Kroz korizmu uskraćujemo sebi mnoge radosti, koje si namećemo i želimo pokazati svu prolaznost života i ovozemaljske muke, pripremajući se za vječnost. U otajstvu Velikog tjedna uronemo u tajnu Kristove ljubavi za sve nas.

S nama i za nas i zbog nas ostavio nam je sebe u svetoj euharistiji, zbog nas i za nas podnio sve boli i poniženja do bolne smrti. I kad su razočaranim i utučenim učenicima potonule sve lađe očekivanja, osvanulo je uskrsno jutro.

Ono nam daje sasvim novu dimenziju naših križeva i patnji koje nosimo.

Uskrsno jutro i radost nove, vječne, nade sigurnost nam je da sve patnje ovoga svijeta mogu naći izlaz u vjeri u Kristovo uskrsnuće. Svi zatvori bez zidova, sva neizvjesnost i strahovi, sva izgubljenost nade u bolje sutra, svi naši svjetovi i planovi daleko od Boga, u Isusovoj patnji i pobjedi nad smrću, put su da pokušamo svoje živote usmjeriti prema neprolaznim vrijednostima, da u trošenju svoje energije ne zaboravimo na Boga i vječnost.

Uskrsna radost neka nam svima bude nada i snaga i smisao! Uskrsna radost neka svakome od nas pomogne pronaći ili iznova živjeti sveto!

Uskrsni Krist bio sa svima nama i bio nam ljubav koju ćemo živjeti i oko sebe onima s kojima živimo, prosipati Kristovom radošću uskrsnog jutra!

Fra Zvonko Tolić, Hrvatska katolička misija Berlin

Autor: CroExpress Datum objave: 04.04.2021.