CroExpress/Davorin Štetner, poduzetnik

Hrvatskoj vrlo brzo slijedi pogoršanje stanja. Virus je u lokalnoj transmisiji, a do prekjučer kafići bili puni, jučer Jarun, Marjan, javni prijevoz pun. Ljudi nisu shvatili opasnost i zato očekujem eksploziju slučajeva kroz desetak dana (nadam se više od svega da sam u krivu).

Oni koji misle da će ovo proći za mjesec dva, u krivu su.

Npr. Australija trenutno razmišlja o zatvaranju granice na do šest mjeseci! Države će imati ogromnih problema s punjenjima proračuna i morati će se ponašati kao poduzetnici i srezati apsolutno sve nepotrebne troškove. Neke će to shvatiti prije – neke kasnije. Nekima će pomoći institucije poput IMF-a, nekima ne (EU članstvo bi moglo igrati presudnu ulogu, ipak možemo računati na pomoć jačih). Zato se svatko za sebe maksimalno mora pripremiti za višemjesečne probleme dok se ovo zlo ne zaustavi ili nađe lijek. Uvijek sam za pomoć biznisu, ali sada su zdravlje i životi na prvome mjestu.
Ono što vlade država, pogotovo naša mogu napraviti jest trenutno pokazati da im je stalo i da su solidarni te TRENUTNO zaustaviti sve namete koji nisu ključni za punjenje proračuna te barem malo amortizirati poduzetnicima i građanima ovu groznu situaciju u kojoj je preko noći većini prihod STAO. Budimo iskreni – većina poslova neće uspjeti preživjeti ovo i pritisak na proračun će biti strašan. Poduzetnici, većina malih i srednjih nisu zgrtali nikakvo bogatstvo i stavljali sa strane, već su ulagali u poslovanje i vjerujte mi – mogu preživjeti cca. dva mjeseca ovakve situacije i nakon toga kraj. Već smo ušli u spiralu pada i možemo je samo ublažiti. Mali i srednji čine cca. 98% gospodarstva, a bez njih nema niti velikih tvrtki. Zamislite pad prihoda u proračun za 70% ako 70% malih i srednjih propadne! Nema penzija, nema javnih plaća.

Treba povećati rashode za policiju, zdravstvo i službe koje sad podnose najveći teret.

Nitko više ne postavlja pitanje o migrantima, ali vjerujte – pritisak se i pojačao. Naša policija, nedovoljno opremljena i dalje brani granicu od jakog priljeva migranata (među kojima je širenje epidemije još i veće) koji logično koriste priliku za pokušaje ulaska u EU. Pričam s brojnim policajcima koji brinu o redu i vjerujte – nije im lako, a situacija sada je daleko od fokusa medija. Zdravstveni radnici danas su heroji, zaslužuju adekvatna povećanja, trenutno!
Kako preživjeti ovo?

Teško, ali ljudska vrsta je preživljavala i gore stvari. Treba zadržati optimizam i konstantno razmišljati o novim idejama u biznisu sukladno nastaloj situaciji. Rješenja će se stvarati. Jedna od svijetlih točaka je to što će se uskoro i manifestirati da smo bez uvoza jako tanki. Hrvatska je prekrivena šikarama i neobrađenim površinama. Domaća poljoprivreda i proizvodnja hrane mogla bi napokon doživjeti preporod. Ipak, neriješene zemljišne knjige prva su prepreka istome. Država treba donijeti hitan zakon po kojem bi se omogućila obrada zapuštenih parcela jer Hrvatska je podijeljena na milijune zapuštenih čestica koje su nekad široke doslovce par metara. Taj potez bi aktivirao mnoge zapuštene čestice, trenutno.
Zaista, apeliram na sve da se drže reda i ostanu doma. Zdravstvo nema kapacitet ukoliko epidemija bukne. Zaboravljamo na tisuće bolesnika od drugih ozbiljnih bolesti koji neće moći dobiti odgovarajuću njegu! Glasine dolaze da u sjevernoj Italiji skidaju s respiratora starije od 65 jer ih jednostavno nemaju dovoljno! Hrvatska ima stariji prosjek stanovništva. Zaštitimo ih! Ponašajmo se odgovorno.

Teško je, ali ako smo neodgovorni – biti će najteže!

Datum objave: 21.03.2020.