Autor: CroExpress/Živa zajednica

Tradicionalno 47. hodočašće Hrvata iz Bavarske u Altötting ove godine zbog korona krize bilo je nešto drugačije, no ipak se održalo.

Unatoč pandemiji skupina od 40-ak hodočasnika iz hrvatskih katoličkih župa München i Rosenheim, pješice je hodočastilo u to poznato bavarsko i njemačko marijansko svetište, kao prvi hodočasnici ove godine.

U petak rano ujutro, 26. lipnja hodočasnike je sv. misom i blagoslovom u župnoj kapeli bl. Alojzija Stepinca u Münchenu ispratio župnik fra Petar Klapež. 

Na tom zajedničkom hodočasničkom putu odvažno se koračalo istom svetom vjerom, svatko sa svojim posebnim nakanama i zavjetima, ali i moleći se Nebeskoj Majci do posljednjeg zrnca krunice, da očuva našu katoličku vjeru i naš hrvatski identitet.

Zato s ponosom valja istaknuti kako je drugo misno slavlje u Waldkreiburgu u crkvi Krista Kralja za hodočasnike na hrvatskom jeziku predslavio gvardijan samostana sv. Gabrijela fra Edvard Sokol. Njegova je snažna poruka o nošenju težine križa vjernika, o potrebi unutarnje samoće i šutnje koja sve ujedinjuje i zbližava s Gospodinom, pronašla put do srca svih hodočasnika.

Umornim korakom, nakon križnog puta, ali radosnim i ispunjenim srcima, u predvečerje 27. lipnja hodočasnici su ušli u Altötting.

Ispred Kapele milosti (Gnadenkapelle) nije bilo tradicionalne procesije, ali su se svi zajedno zahvalili i pomolili Majci Božjoj.


U nedjelju 28. lipnja u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova fra Eduard Sokol je još jednom uspio dobiti termin za sv. misu na hrvatskom jeziku. Prisutne hodočasnike, njihove obitelji, rodbinu kao i mnoge druge Hrvate katolike, koji su došli na misno slavlje, srdačno je pozdravio i izrazio radost i zahvalu Hrvatima, njemački prelat mons. Günter Mandl.

Sa završnom pjesmom ‘…našoj Majci, našoj Kraljici Hrvata…’ ponosni i sretni hodočasnici u srcu su obećali: ‘Vidimo se dogodine u Altöttingu!’

Datum objave: 02.07.2020.