Mlada trudnica je još početkom travnja došla u bolnicu jer se nije osjećala dobro.

U Varaždinu je, uslijed komplikacija, teške upale pluća uzrokovane virusom Covid-19, preminula 32-godišnja trudnica, a koju su liječnici, na svu sreću, uspjeli poroditi prije. Vijest je u emisiji Studio 4 HRT rekao ravnatelj Varaždinske bolnice Nenad Kudelić, piše HRT.

Liječnici su bebu uspjeli spasiti carskim rezom. Dobrog je zdravstvenog stanja, a trenutno se čekaju nalazi testiranja bebe na korona virus.

Mlada trudnica je još početkom travnja došla u bolnicu jer se nije osjećala dobro.

“Bila je u 32. tjednu trudnoće i došla je s respiratornim problemima. Zbog pozitivne epidemiološke anamneze smo je testirali i snimili joj pluća te je ustanovljeno da ima težak oblik Covid 19 bolesti”, rekao je Nenad Kudelić, ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

Dodaje da je trudnica zbog teške kliničke slike koju je imala već pri dolasku, odmah stavljena na jedinicu intenzivne njege. 

“Stanje joj se s vremenom pogoršalo i morali smo je poroditi hitnim carskim rezom. Rodila je muško dijete teško 2200 grama koje je dobrog zdravstvenog stanja, ali još čekamo njegov nalaz testiranja na Covid”, rekao je za 24 sata ravnatelj bolnice.

Majku, nažalost, nakon poroda nisu uspjeli spasiti.

Prosječna životna dob onih na intenzivnom liječenju se spustila

Ravnatelj je kazao i kako se “prosječna životna dob onih koji se liječe u jedinici intenzivnog liječenja spustila se za 10-15 godina“. Smatra da su moguća tri razloga tomu:

“Prvi je što je veliki broj starijih osoba preminuo, drugi je procijepljenost tog djela populacije, a treći je drugi soj virusa koji izazova teže kliničke slike i kod mlađih osoba”, rekao je istaknuvši kako se u kontinuitetu na liječenju nalazi barem jedno dijete.

“U ovom valu brojka hospitaliziranih je upola manja, ali brojka ljudi koji zahtijevaju intenzivno liječenje i respiratore je između 25-30”, zaključio je Kudelić.


Autor: CroExpress Datum objave: 04.05.2021.