Smrt Zoje Odak nenadoknadiv je gubitak za hrvatsko glumište.

Splitska glumica i nacionalna dramska prvakinja Zoja Odakumrla je u noći na nedjelju u splitskoj bolnici nakon teške bolesti u 73. godini života, priopćilo je Hrvatsko narodno kazalište Split.

U matičnom kazalištu odigrala je niz velikih uloga dramskog repertoara koje su je svrstale u sam vrh hrvatskog glumišta i za koje je dobila niz uglednih kazališnih nagrada.

Rođena je u Splitu 1947. godine, teatrologiju i književnost diplomirala je u Sarajevu, a prve dramske uloge, kao i brojna druga poznata glumačka imena, ostvaruje u kazalištu Titovi mornari, današnje Gradsko kazalište mladih u Splitu.

Osamdesetih i devedesetih Odak ostvaruje niz antologijskih uloga Kao talentiranu mladu glumicu HNK Split je angažira 1972, a njen brz glumački uspon započinje s obnovom kazališne zgrade 1979. godine.

Vrijeme pune afirmacije dolazi osamdesetih i devedesetih, kada Zoja Odak ostvaruje niz antologijskih uloga. To je ujedno i razdoblje prvih značajnijih nagrada.
Tako je, za ulogu Truse u Bljesku zlatnog zuba Mate Matišića (1987) u režiji Marina Carića, Zoja Odak nagrađena Majskom nagradom Društva dramskih umjetnika Hrvatske.

Slijedi potom jedna od najznačajnijih, uloga Klitemnestre u Euripidovoj Elektri u režiji Paola Magellija za koju je nagrađena Zlatnim lovor vijencem na Sarajevskom MES-u, a ista uloga donosi joj i prestižnu hrvatsku nagradu Dubravko Dujšin, nakon koje je publika i kritika svrstavaju u sam vrh hrvatskog glumišta.

Nagrada Marul dodijeljena joj je na Marulićevim danima 1994. za ulogu Melite u Ledi Miroslava Krleže i režiji Želimira Oreškovića.

U nepreglednoj nisci kreacija ističu se i ona Laure u Dundu Maroju Marina Držića, Dol Common u Alkemičaru Bena Jonsona, Uršule u Ribarskim svađama Carla Goldonija.

Kao dramska glumica kojoj je blizak klasičan repertoar Zoja Odak ostvarila je niz vrlo zapaženih kreacija poput uloge Elmire u Moliereovu Tartuffeu, Katerine Kohlakove u Braći Karamazovima ili Irine N. Arkadine u Čehovljevom Galebu za koju na 44. Splitskom ljetu prvi put dobiva nagradu Judita za najbolje glumačko ostvarenje.

Odak 2003. dodijeljen status nacionalne prvakinje

Pet godina kasnije, na 49. Splitskom ljetu za naslovnu ulogu u predstavi Antigona, kraljica u Tebi žiri nagrade Judita još jednom je Zoji Odak dodijelio tu prestižnu nagradu.

Svog drugog Marula Zoja Odak dobiva 2002. na 12. Marulićevim danima za ulogu Laure Lenbach u Krležinoj drami U agoniji.

U travnju 2003. Ministarstvo kulture RH dodijelilo je Zoji Odak status nacionalne prvakinje.

Zoja Odak ostvarila je i zapaženu televizijsku i filmsku karijeru. U jednoj od najgledanijih TV serija Kreše Golika Inspektor Vinko glumila je Blanku, a u filmu Krste Papića Priča iz Hrvatske Mariju za čiju ulogu dobiva Zlatnu arenu.

Naslovnom ulogom u sarajevskom filmu Ada M. Kosovca i na Međunarodnom festivalu u Sanremu Bergamo Zoja Odak osvaja Posebnu nagradu žirija.

Smrt Zoje Odak nenadoknadiv je gubitak za hrvatsko glumište. U sjećanju kolega iz Hrvatskog narodnog kazališta Split i kazališne publike ostat će zapamćena kao glumica jedinstvene energije, snažnog i autentičnog glumačkog izraza, istinska zaljubljenica u umjetnost glume i kazalište, kao vrijedna kolegica i draga prijateljica, priopćeno je iz HNK Split.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 24.08.2020.