Autor: CroExpress

Proteklog vikenda ljetne gužve na našim prometnicama osjetile su se od petka do ponedjeljka, a s obzirom na promjene navika putovanja, HAK je izvijestio kako će i ovog vikenda gužvi, osim vikendom, biti i u ponedjeljak u oba smjera.

Cijeli petak promet je pojačan na cestama u smjeru mora.

U subotu se očekuje podjednak broj vozila u oba smjera, prema moru i prema unutrašnjosti, a vozit će se kao i prethodnih subota uz česte gužve i zastoje.

Na naplati Lučko na autocesti A1/A6 očekuju se najduže kolone u oba smjera, na ulasku u smjeru mora od 4 do 15 sati, a na izlasku prema Zagrebu od 9 do 18 sati.

Čekanja na svim graničnim prijelazima


HAK je izvijestio da se od ranog jutra čeka na svim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku, i to oko pola sata. Na GP-u Bajakovo, na izlazu iz zemlje, čeka se oko 1 sat, do se na GP-u Županja, na izlasku iz Hrvatske čeka oko sat i pol.

Na svim graničnim prijelazima sa Slovenijom, na izlazu iz zemlje se čeka oko jedan sat.

Savjeti sudionicima u prometu uoči nadolazećeg vikenda

Tijekom vikenda prevladavat će pretežno sunčano i uglavnom suho vrijeme zbog čega će biti povoljni uvjeti za vožnju.

Ravnateljstvo policije upozorava vozače da poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji). 

Policija će intenzivirati aktivnosti usmjerene na prekršaje vozača mopeda i motocikala, na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. ‘četiri glavne ubojice u prometu’ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

Nadzor prometa vršit će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Prilikom nadzora prometa na autocestama, uz sankcioniranje drugih prekršaja, posebna pozornost posvetit će se bezrazložnoj vožnji lijevom prometnom trakom.

Datum objave: 07.08.2020.