‘U zadnje tri godine učinjeno je jako puno u poboljšanju materijalnog, obrazovnog i kulturnog položaja manjina kako u Mađarskoj, tako i u Hrvatskoj’, rekao je Grlić Radman novinarima prije 15. sjednice Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma između Hrvatske i Mađarske o zaštiti mađarske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Mađarskoj.
‘Hrvatska i Mađarska najbolji su europski primjer dobre suradnje’, istaknuo je.

Predsjedatelj hrvatskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora Zvonko Milas rekao je kako i hrvatska i mađarska manjina ‘uživaju visoku razinu manjinskih prava sukladno najvišim europskim standardima’.

‘To je doista europski primjer dobre i uspješne suradnje’, smatra Milas.

‘Rad i djelovanje ovog Međuvladinog mješovitog odbora pokazuje kako se puno može postići kad se pokaže dobra volja i međusobno uvažavanje, kad se radi vrijedno i usmjereno. Postignuća je bilo puno, no spomenut ću samo nekoliko najvažnijih projekata – od Hrvatskog kazališta i Hrvatskog doma u Pečuhu, školske sportske dvorane OŠ u Lugu i Medijskog centra Mađara u Hrvatskoj u Bilju, do u rujnu otvorenog Hrvatskog obrazovnog centra Mate Meršića Miloradića u Sambotelu i u studenome Učeničkog doma u Kulturno – prosvjetnom centru Mađara u Osijeku koji su otvorili predsjednici dviju Vlada, Plenković i Orban.

To jasno pokazuje kolika je važnost nacionalnih manjina u ukupnom društveno – političkom životu dviju država.’

No dodao je kako ‘postoji puno prostora za prekograničnu suradnju’, u području prometne infrastrukture, kulture i obrazovanja.

Ministar vanjskih poslova Grlić Radman baš danas putuje u službeni posjet Mađarskoj, gdje će se sutra susresti s kolegom Peterom Szijjartom.

2f9343171b.jpg

Autor: CroExpress/Hina/hrvatiizvanrh Datum objave: 12.12.2019.