Mozaik se trenutno sastoji od 165 dijelova – ploha, koje se trenutno nalaze u svojim povojima.

 U Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u srijedu je na svetoj misi predstavljen mozaik koji će krasiti oltar, umjetničko je to djelo iz sakralne radionice uglednog  hrvatskog slikara Josipa Botterija Dinija, autora i vitraja koji krase prozore u Svetištu.

Mozaik se trenutno sastoji od 165 dijelova – ploha, koje se trenutno nalaze u svojim povojima. Plohe sadrže oko sto tisuća komadića, kazao je tom prigodom Botteri Dini, podsjetivši kako je mozaik jedna od najstarijih slikarskih tehnika na svijetu, što dodatno doprinosi važnosti i zahtjevnosti postavljanja istog na zid svetišta.

Na mozaiku se nalazi prikaz Svete noći, sa Tri Kralja koja pristupaju betlehemskoj štalici u kojoj se nalaze Blažena Djevica, sveti Josipa i mali Isus. Na njemu su pastiri, na nebu anđeli i zvijezda repatica“, rekao je umjetnik, ističući kako mu je nit vodilja mozaika bila uspomena iz djetinjstva.

„Dok sam bio dijete u obitelji bi izrađivali Betlehem za Božić. Sretan sam što upravo takvu jednu uspomenu mogu ovdje ostaviti i uprizoriti“, rekao je Botteri Dini.

Rektor Svetišta, mons. Antun Sente najavio je kako mozaikom iza oltara neće stati radovi u Svetištu. Idući umjetnički pothvat bit će oslikavanje mozaikom “krila”, odnosno prostor zida gdje se trenutno nalaze kipovi svetog Josipa i Djevice Marije.

Pripreme za izradu mozaika trajale su godinu dana, rad je konkretno počeo u božićno vrijeme 2020. godine, priopćeno je iz Nacionalnog svetišta svetog Josipa.


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 02.09.2021.