Autor: CroExpress

U protekla 24 sata zabilježeno je 45 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 585, priopćio je nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru njih osmero. Jedna osoba je preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5649 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 158 preminulo, a 4906 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 2057 osoba.

Do danas je ukupno testirano 129 379 osoba, od toga 1247 u posljednja 24 sata, dodaje se u priopćenju.

Izvješća županijskih stožera

● Od ukupno 17 novooboljelih u Gradu Zagrebu, s njih 10 je povezana izloženost godišnjim odmorima, boravkom na obali i godišnjim odmorima. Pet su kontakti prethodno oboljelih osoba i za 2 slučaja je negativna epidemiološka anamneza.

Odgovorno ponašanje neophodno je i na godišnjim odmorima iako je to vrijeme opuštanja, da nema mjesta opuštanju vezano uz držanje distance i sve ostale propisane mjere, poručila je zamjenica ravnatelja Zavoda ‘Dr. Andrija Štampar’ Sanja Šikić.

● Tri su novooboljele osobe pozitivne na Covid infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije i to po jedna osoba iz Splita, iz Kaštela i iz Otoka, izvijestio je Stožer te županije.

Dvije osobe kontakti su prethodno oboljelih osoba dok se jedna osoba epidemiološki obrađuje. Uz tri novooboljele osobe, pozitivna na Covid infekciju je i jedna osoba s područja Osječko baranjske županije testirana u Splitu.

● Jedna je osoba novooboljela na području Šibensko-kninske županije, u protekla 24 sata. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi s prebivalištem na području Grada Vodica.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 34 osobe: 30 osoba su kontakti oboljelih; 4 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.

● U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Oboljela je žena starije životne dobi, a testirana je preventivno prilikom prijema na kirurški odjel Opće bolnice Varaždin.

Preventivno je u samoizolaciju stavljeno nekoliko liječnika i medicinskih sestara. Opširnije

● Djevojka iz Dubrovnika zaražena je koronavirusom, a izliječena je jedna osoba iz Kule Norinske pa je ukupno aktivnih dvanaest slučajeva, izvijestio je u ponedjeljak županijski stožer civilne zaštite.

U dubrovačkoj bolnici je zbrinuta jedna zaražena osoba. U samoizolaciji se nalaze 253 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježen je jedan slučaj kršenja te mjere.

● Na području Primorsko-goranske županije zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o kontaktima prethodno oboljele osobe. Trenutno je u županiji 15 aktivnih slučajeva i 149 izliječenih. Hospitalizrane su dvije osobe, a njih 13 je u samoizolaciji.

● Na području Brodsko-posavske zabilježeno je pet novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Pod mjerama samoizolacije su 73 osobe, priopćio je županijski stožer.

● Tri su novozaražene osobe na području Virovitičko-podravske županije. Četvero do sada zaraženih, se oporavilo, pa je broj aktivnih slučajeva sa sedam pao na tri. Inače, u posljednja 24 sata, testirana je 21 osoba.

● Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba zaražena koronavirusom. Radi se o starijoj ženi s područja općine Vir, obiteljskom kontaktu ranije oboljele osobe. Na COVID 1 odjelu Zadarske Opće bolnice hospitalizirane su 4 osobe.

● U Istarskoj županiji nema novozaraženih. Isptan je 51 uzorak briseva na COVID-19. Izliječene su 4 osobe, a u samoizolaciji su 102 osobe.

● Nema novooboljelih ni u Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj te Sisačko-moslavačkoj županiji.

Datum objave: 10.08.2020.