Autor: CroExpress

U Hrvatskoj je zabilježeno 130 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, pa je trenutno 686 aktivnih slučajeva zaraze u zemlji. Na respiratoru je osam osoba, a nema umrlih, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

‘Trenutno što se tiče epidemiološke situacije je da nemamo novih žarišta. Karakteristika je da se ljudi vraćaju s godišnjih odmora i da imamo dosta mladih osoba koje su zaražene. Oboljeli su prosječno stari 34 godine, radi se većim dijelom o mlađim osobama koje su uuglavnom sudjelovali na različitim okupljanjima i bile na različitim mjestima gdje se mladi zabavljaju’, kazao je na konferenciji za medije Krunoslav Capak, ravnatelj hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Govoreći o novih preporukama za noćne klubove kazao je da su dali snažnu preporuku da se zatvoreni kao i plesni podiji zatvore.

Odluke će kontrolirati inspekcije civilne zaštite i sanitarna inspekcija.
Ako se utvrdi da je klub izvor zaraze inspekcije će moći privremeno zatvoriti klub‘, naveo je Capak.

Na upit o broju stranih državljana koji su zaraženi u Hrvatskoj Capak je kazao da je u posljednjih 10 dana došlo 28 prijava iz drugih zemalja s kojima sudjelujemo u sustavu ranog uzbunjivanja da su se njihovi državljani zarazili u Hrvatskoj.

Zaraženi su iz samo četiri zemlje: Austrija, Slovenija, Njemačka i Slovenija. Nije znao reći koliko je stranih državljana trenutno zaraženo u Hrvatskoj, a nalaze se u našoj zemlji, ali je istaknuo da se radi o broju koji je manji od 15.

‘Precizan podatak koliko je dio od 130 osoba danas zaraženih iz noćnih klubova, ne znam’, kazao je Capak kazavši da se klubovi koji su izvor zaraze nalaze u Novalji, Vodicama, Makarskoj i danas se pojavio i izvor na Viru.

Datum objave: 12.08.2020.