Autor: CroExress/fra Mario Knezović

Sveta je obitelj. Ako u sportu svi razumiju kako nije moguće doći do pozitivna rezultata i uspjeha ako je hijerarhija odnosa u ekipi narušena, ako su pozicije pogrješno podijeljene, ako nema sustava, ako nema točno određenih uloga, onda me čudi kako ljudi žele u obitelji uspjeti bez tih kriterija.

Obitelj znači u njoj imati svoju točno određenu ulogu i poziciju.

U obitelji se mora znati tko je majka, tko otac, tko dijete, tko djed, tko baka itd. Ako cijelo vrijeme obrambeni igrač čeka loptu u tuđem šesnaestercu onda on šteti cijeloj ekipi. Tako je i u obitelji. Ako netko igra ulogu koja mu prirodno ne pripada onda šteti obitelji. Naravno, povremeno i obrambeni igrač zabije gol i taj gol je isto važan kao da ga zabije napadač.

To znači da se u obitelji može ispomagati jedni drugima u njihovim ulogama, ali se ne može stalno igrati tuđa uloga. Dakle, tek kad se u obitelji slože odnosi hijerarhijski moguće je do sklada, rezultata i uspjeha. Sve ostalo je modernistička avantura koja će završiti porazom.
Blagdan Svete Obitelji zapravo je produženi Božić, jer je Božić sam po sebi ‘blagdan obitelji.’ Taj blagdan Isusa, Marije i Josipa svjedoči najosnovniju činjenicu našeg ljudskog postojanja i opstanka-obitelj. Drugi vatikanski sabor cijeli ljudski rod naziva jednom ljudskom obitelji, a samu obitelj naziva ‘kućnom Crkvom.’ Crkva samu sebe smatra ‘velikom obitelji vjernika.’ Obitelj u pravom značenju intimno je zajedništvo ljudskih osoba koje su povezane krvnim i rodbinskim vezama, prototip i temelj ljudske zajednice. Bog nam se objavio kao obitelj, zajedništvo savršenog reda i ljubavi, zajedništvo Oca, Sina i Duha Svetoga. Božja Obitelj čini savršeni sklad i sreću.

Sveta Obitelj je sveta, upravo zato, jer je dopustila da u njezin prostor uđe Bog – Ljubav iznad svega. Crkva želi da ta najsvetija Obitelj postane uzorom i idealom kršćanske obitelji. Ona želi da čitavo ljudsko društvo postane jedna velika i sveta Božja obitelj. Jedan nam je Otac nebeski! Bog Otac želi i sveta Crkva želi, da se svi osjećamo kao braća, da se ljubimo svi kao braća i sestre i da naročito u obiteljima vlada prava ljubav.

Svetoj Obitelji posvećene su mnoge župe, crkve, kapele i pastoralni centri diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Držićeva, Osijek, Slavonski Brod, Jakuševec kod Zaboka, Rijeka-Pećine, Rovinj, Split-Sukoišan, Runovići, Mokošica kod Dubrovnika, Kupres, Dretelj kod Čapljine, Radanovac kod Subotice, Kitchener u Ontariju, Kanada).

Datum objave: 29.12.2019.