Nakon sjednice Znanstvenog savjeta Vlade, ravnatelja HZJZ Krunoslav Capak otkrio je kako “ne postoji plan širenja EU digitalnih COVID potvrda, ali da će se uskoro početi razgovarati o tome”.

Ministarstvo zdravstva navelo je kako je do utorka trošak pandemije COVID-19 u Hrvatskoj iznosio ukupno 3,8 milijardi kuna. Dulje vrijeme već njemački Institut “Robert Koch” upozorava na činjenicu da se teži oblik infekcije COVID-19 razvija gotovo samo kod necijepljenih, što pokazuje i praksa bolničkih COVID odjela u Hrvatskoj i u svijetu, prenosi Večernji list.

Zbog toga Vlade brojnih zemalja COVID potvrdama pokušavaju postići da se cijepi što veći broj ljudi. Nakon sjednice Znanstvenog savjeta Vlade, ravnatelja HZJZ Krunoslav Capak otkrio je kako “ne postoji plan širenja EU digitalnih COVID potvrda, ali da će se uskoro početi razgovarati o tome”.

Kao argument naveo je zemlje zapadne Europe koriste COVID potvrde kao određenu vrstu relativnog pritiska da se cijepe osobe koje se nisu cijepile, jer oni koji su se cijepili imaju određene prednosti pri korištenju određenih usluga, poput onih kulturnih ustanova, restorana i slično.

“Zašto smo uvodili COVID potvrde ako se ne koriste? Pametnije zemlje od nas to su učinile. COVID potvrde već je trebalo uvesti u trgovačke centre, restorane, kafiće, teretane… Stalno se vodimo izlikama ‘naši su ljudi ovakvi, onakvi’, osluškuje se javno mnijenje, a epidemiološka nam je situacija kao i prošle jeseni, možda ne baš s tolikim brojevima, ali ne ni s puno manjim, uz tendenciju rasta u sljedećim tjednima”, napominje epidemiolog, piše Večernji list.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 20.10.2021.