Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak da će nove mjere, koje će Vlada predstaviti danas u 14 sati, na snazi biti od subote, 28. studenog, do ponedjeljka, 21. prosinca, istaknuvši da se njima nastoji do Božića napraviti napor za učinkovitiju borbu protiv koronavirusa.

“Sada, pogotovo s današnjim brojevima gdje smo prvi puta s preko 4000 zaraženih, moramo poduzeti dodatne mjere”, rekao je Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade najavivši da će novi paket mjera biti predstavljen u 14 sati.

“Važno je imati na umu da mjere imaju konkretnu epidemiološku podlogu. Uz to, nastojat ćemo dodatnim testiranjima što bolje utvrditi trendove zaraze, nastojati održati funkcioniranje zdravstvenog sustava i pripremiti se za distribuciju cjepiva, kada ono dođe u Hrvatsku i kada bude dobilo potrebna odobrenja”, naglasio je Plenković. 

Istaknuo je da svi ministri iz ekonomskih resora rade na preciziranju ekonomskih protumjera za očuvanje radnih mjesta prema onim sektorima čija je aktivnost limitirana protuepidemijskim mjerama. 

“Mjere koje bi stupile u subotu, trajale bi do 21. prosinca. Nastojimo sada uoči Božića napraviti napor koji će nam omogućiti učinkovitiju borbu protiv koronavirusa”, kazao je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na jučerašnju raspravu u Hrvatskom saboru o oporbenoj inicijativi za opozivom ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića. U raspravi je poslana jasna i čvrsta potpora ministru te su otklonjene sve zamjerke “udružene krajnje lijeve i desne opozicije”, rekao je.

Božinović je izvijestio da je u proteklih tjedan dana Stožer civilne zaštite donio dvije odluke na nacionalnoj razini i osam na razini županija

Županije s lošijom epidemiološkom slikom predlagale su oštrije epidemiološke mjere koje se odnose na njihovo područje ili na područje pojedinih gradova i općina. 

“O tome smo razgovarali jučer na novom sastanku sa svim hrvatskim županima gdje smo razmijenili mišljenja, ali i predstavili smjer kojim se ide kad su u pitanju nove mjere. Cilj je da se građane dodatno potakne na što manje kontakata, pogotovo druženja kako bi se smanjio broj zaraza, a time i pritisaka na bolnički sustav”, izvijestio je Božinović.

Što se tiče nadzora provedbe mjera, inspektori Državnog inspektorata, civilne zaštite i policijski službenici obavili su 2801 nadzor i izdali 19 prekršajnih prijava zbog kršenja epidemioloških mjera te četiri kaznene protiv osoba koje su svojim ponašanjem pridonijele širenju i prenošenju zaraze.

Što se tiče opreme, ona se redovito izdaje lokalnim stožerima i medicinskim ustanovama. U ovom trenutku je 12,1 milijun različitih artikala zaštitne opreme na skladištima civilne zaštite i ona se redovito zanavlja.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 26.11.2020.