Bijela mramorna lubanja pape Aleksandra VII., remek-djelo poznatoga baroknog kipara Gian Lorenza Berninija (1598.-1680.), za koju se dugo vjerovalo da je izgubljena, pronađena je u Dresdenu, gdje se nalazila gotovo 200 godina.

Berninijevo djelo, koje je puno puta opisano u povijesnim dokumentima, otkriveno je u zbirci skulptura za vrijeme pripreme izložbe Caravaggiovih djela u Galeriji slika starih majstora, rekao je direktor muzeja Stephan Koja.

Djelo se dugo smatralo izgubljenim. Trag mu se gubi nakon što je posuđeno obližnjoj palači, rekao je Koja, najavljujući krajem svibnja “senzacionalno otkriće” i otvorenje izložbe.

Mramorna lubanja koja izgleda vrlo autentično i platno posuđeno iz Rima, na kojoj je papa Aleksandar VII. prikazan među umjetninama, u središtu su pozornosti nove izložbe pod nazivom “Bernini, papa i smrt” u dresdenskoj palači Semper koja će se moći razgledati do početka rujna.

Lubanja je izložena ispred portreta Aleksandra VII. na kojemu je ruku naslonio na naslikanu lubanju.

Mramornu lubanju slučajno je uočila kustosica Claudia Kryza-Gersch dok je pripremala izložbu o Caravaggiu.

Ona smatra da je vrijeme postavljanja izložbe prikladno jer obuhvaća razdoblje pandemije koju je tada novoizabrani papa uspio ograničiti na područje Rima, a riječ je o kugi koja je harala 1656./57.

Na početku svojeg pontifikata, Aleksandar je želio biti ovjekovječen monumentalnom grobnicom poput svojih prethodnika pa je djelo naručio od proslavljenog umjetnika Berninija. Skulpturalni je spomenik Bernini projektirao i djelomično izradio, a nalazi se u južnome presjeku bazilike svetog Petra u Vatikanu.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 07.06.2021.