U spomen na poginule i nestale Bošnjačane u Prvom i Drugom svjetskom ratu te Domovinskom ratu u Bošnjacima nedaleko Županje u subotu je otkriven spomen križ.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je ili nestalo 105 mještana Bošnjaka, u Drugom svjetskom ratu 569, a u Domovinskm ratu 14 Bošnjačana.

Podno Spomen križa vijence su položila i svijeće upalila brojna izaslanstva među kojima i članovi obitelji i rodbine žrtava, općinskih i županijskih vlasti te državno izaslanstvo predvođeno ministrom obrane Marijom Banožićem, ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i predsjednicom Saborskog odbora za poljoprivredu Marijanom Petir.

U prigodnom govoru, načelnik Općine Bošnjaci Andrija Juzbašić pozvao je mještane Bošnjaka da čuvaju hrvatsku domovinu, a da im svi oni koji su izgubili živote tijekom ratova koji su prohujali Bošnjacima, budu svjetionikom u daljnjem životu.

Govorio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekavši kako se danas umjesto puškom za bolju budućnost hrvatske države bori pameću, radom, zalaganjem i trudom.

Zločinci moraju odgovarati za ove zločine, a nestale se mora pronaći kako bi mogli nastaviti izgrađivati Hrvatsku na zdravim temeljima”, poručio je Galić.

Članovima obitelji i rodbine poginulih i nestalih iz Domovinskog rata uručene su zahvalnice i plakete.

U izjavi novinarima nakon odavannja počasti, ministar obrane Mario Banožić rekao je kako je Slavonija prošla kroz mnoge svjetske ratove, ali je uspjela sačuvati vlastiti indentitet.

“Danas smo sigurni u svojoj državi i moramo sve učiniti kako bi tu državu očuvali i sačuvali i za buduće naraštaje, kako žrtva onih koji su za nju dali živote ne bi bila uzaludna”, poručio je Banožić.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 08.05.2021.