Na svetkovinu Božjeg milosrđa u nedjelju 11. travnja, u baziliku sv. Kvirina u Sisku unesene su na trajno štovanje župljanima i hodočasnicima relikvije sv. Faustine Kowalske i osnivača Družbe sestara Milosrdnog Isusa bl. Mihaela Sopoćka, priopćeno je iz Sisačke biskupije.

Tom prigodom svečano misno slavlje predvodio je porečko-pulski biskup u miru Ivan Milovan u zajedništvu s generalnim vikarom Sisačke biskupije mons. Markom Cvitkušićem, dekanom sisačko-katedralnog dekanata Krešimirom Bulićem i rektorom bazilike Robertom Jakicom koji je na početku pročitao Dokument o autentičnosti relikvija.

Relikvije su u sisačku baziliku došle na poticaj i darom sestara iz Družbe Milosrdnog Isusa, koje u ovoj župi djeluju od siječnja ove godine.

“Uskrsno vrijeme traje čitavih 7 uskrsnih tjedana sve do Duhova. Veliki svetac i učenjak sv. Augustin govorio je svojim vjernicima: Uskrs, to je naša nada. S pravom, jer je Krist za nas postao čovjekom, za nas je umro, za nas je uskrsnuo. To je doista naša nada”, rekao je u homiliji biskup Milovan.

Dodao je kako po vjeri i krštenju s Kristom prolazimo kroz nevolje i kušnje. “Uz sve ostalo, evo već nas godinu dana prati pandemija, a vi ste ovdje na Banovini prošli i kroz velike stresove prouzročene potresima, ali jačani smo sigurnošću vjere u uskrsnuće Isusovo, i nadu u konačnu pobjedu dobra nad svim silama zla, pa i samom smrću”, naglasio je biskup Milovan.

Govoreći o ovoj drugoj vazmenoj nedjelji biskup je podsjetio da od 2000. godine na ovu nedjelju slavimo i blagdan Božjeg Milosrđa.

„Proglasio ju je sveti papa Ivan Pavao II. On je poljsku redovnicu Faustinu Kowalsku, koja je primila privatnu objavu Milosrdnog Isusa, proglasio 1993. blaženom, a 2000. svetom”, podsjetio je biskup Milovan. Dodao je kako je Ivan Pavao II papa obitelji, ali i papa Božjeg Milosrđa.

Župnik Jakica zahvalio je sestrama Milosrdnog Isusa Jairi Udovičić i Ivani Perković na svemu što su učinile da bi ove relikvije došle u župu te biskupu Milovanu na predvođenju slavlja, naveli su iz Sisačke biskupije.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 11.04.2021.