Poput svojih sunarodnjaka u Srbiji, i Hrvati u Mađarskoj podigli su spomenik biskupu i narodnom preporoditelju Ivanu Antunoviću. Spomenik je podignut u bačkom mjestu Baja, a otkriven je na današnjoj svečanosti, kojoj su, među ostalim, nazočili i predstavnici tamošnjih Hrvata.

“Pozivam vas na zajedništvo i potičem da i nadalje čuvate i razvijate svoj hrvatski identitet, svoju vjeru i bogatu kulturnu baštinu kao što je to činio i biskup Ivan Antunović – u svim aktivnostima koje budete poduzimali u tome smjeru i s tom namjerom institucije Republike Hrvatske pružit će vam svoju punu potporu”, poručio je ovom prigodom državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Biskup Antunović (Kunbaja, 1815. – Kalača, 1888.) jedna je od najznačajnijih osoba među Hrvatima u Ugarskoj u XIX. stoljeću. Bio je veliki narodni prosvjetitelj i preporoditelj, kalački kanonik i naslovni biskup bosonski, pokretač preporoda među ugarskim Bunjevcima i Šokcima, publicista i prozni pisac. Pokretač je “Bunjevačkih i šokačkih novina” i “Bunjevačke i šokačke vile”.

Podsjetimo, prije nešto više od godinu dana i u Subotici je otkriven spomenik biskupu Antunoviću, a kao rezultat zajedničke inicijative Hrvatskog nacionalnog vijeća, KD-a “Ivan Antunović” i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata nastale povodom 200. obljetnice rođenja ovog velikana, koja je proslavljena 2015. godine.

"Pozivam vas na zajedništvo i potičem da i nadalje čuvate i razvijate svoj hrvatski identitet, svoju vjeru i bogatu…

Objavljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike HrvatskeSrijeda, 24. studenoga 2021.

Autor: CroExpress Datum objave: 24.11.2021.