CroExpress/Hina

Regija u kojoj je u subotu zabilježeno 200.000 smrtnih slučajeva nastoji zaustaviti širenje koronavirusa. Zaraza se ubrzano širi u mnogim zemljama premda vlade nastoje ublažiti karantenu i oživiti gospodarski rast.
Latinska Amerika
, koja broji oko 8% svjetske populacije, ima oko 30% zaraženih i umrlih u svijetu, a zaraza se i dalje brzo širi. Među ostalima, zaraženi su i regionalni vođe, brazilski Jair Bolsonaro i bolivijska Jeanine Anez.

U Kolumbiji je prošli tjedan zabilježeno više od 300.000 slučajeva zaraze i 10.000 smrtnih slučajeva.

Argentina, koja je rano uspjela usporiti širenje virusa, nedavno je zabilježila porast broja zaraženih.

Pet južnoameričkih zemalja sada je među 10 u svijetu s najviše zaraženih, prenosi agencija Reuters.

Brazil, najteže pogođena zemlja u regiji i druga najteže pogođena u svijetu, ima više od 2,73 milijuna zaraženih i više od 94.000 umrlih.
Golema južnoamerička država, koja je prošli tjedan zabilježila najviše zaraženih u jednome danu, objavila je u nedjelju da je manje od 25.800 zaraženih te kako se čini da šira regija neće prijeći 5 milijuna zaraženih do ponedjeljka.

Meksiko je zabilježio više od 9000 novozaraženih u subotu te je sada zemlja treća po smrtnosti od koronavirusa u svijetu.

Peru, koji je nedavno premašio 400.000 slučajeva, bilježi opasan porast broja zaraženih nakon ublažavanja mjera karantene u pokušaju oživljavanja gospodarstva. Prijavio je 7448 slučajeva u subotu, najviše od kraja svibnja.

Diljem regije ionako slabi zdravstveni sustavi napeti su ili prenatrpani, gospodarski rast pada na oko 9%, a zemlje još dublje tonu u siromaštvo i nezaposlenost.

Datum objave: 03.08.2020.