CroExpress

Godišnje okupljanje, piše Reuters, državnih i vojnih dužnosnika te ratnih veterana održava se u Kninu, bivšem uporištu pobunjenih Srba koji su se usprotivili odcjepljenju Hrvatske iz Jugoslavije, a danas je tom skupu nazočio i Boris Milošević, jedan od četvorice zamjenika premijera u novoj vladi i član stranke srpske manjine SDSS.
‘Odlazak u Knin za mene nije lak zbog moje osobne tragedije i zbog svih Srba koji su izgubili nekoga u Operaciji Oluja. Ali nakon 25 godina, potrebno je zaustaviti mržnju’, kazao je Milošević, prvi službeni predstavnik srpske manjine ikada na službenoj proslavi Oluje u Kninu.

Reuters
podsjeća da je u razdoblju nakon ofenzive došlo do paljenja i pljački srpske imovine te ubojstava velikog broja civilnog srpskog stanovništva, većinom starijih, a među kojima je bila i baka Borisa Miloševića.
AFP također u svom tekstu posebice ističe sudjelovanje predstavnika srpske manjine na proslavi Dana pobjede koji je pozdravio ‘poruku mira i pomirbe’.

‘Uvjeren sam da je to tek prvi korak’, prenosi AFP Miloševićeve riječi

Agencija piše i o drugoj simboličkoj gesti koja će uslijediti krajem kolovoza kada će ministar obrane Tomo Medved nazočiti ceremoniji u znak sjećanja na šest ubijenih srpskih civila u Gruborima, nakon završetka Oluje.

U Srbiji, političari i provladini listovi su odluku Borisa Miloševića ocijenili ‘besramnom’, navodi AFP.
Agencije prenose i riječi premijera Andreja Plenkovića koji je izrazio žaljenje zbog ‘svih žrtava, posebice civila i ne samo Hrvata već Srba i ostalih’.

‘Legitimno pravo na obranu nije i ne može biti opravdanje za nedjelo – te je svaki takav čin bolan za sve obitelji žrtava i ružan ožiljak na pravedno lice i obrambeni karakter Domovinskog rata’, prenosi AFP riječi premijera.

Agencija AP
piše da se na sudjelovanje srpskog političara na obilježavanju Oluje u Kninu gleda kao na ‘važan korak prema pomirenju’.
AP nadalje piše da su hrvatski dužnosnici pozvali na premošćivanje nasljeđa rata koji je izbio nakon što je Hrvatska proglasila neovisnost, a etnički Srbi su, uz pomoć susjedne Srbije, uzeli oružje u ruke i zauzeli dijelove hrvatskog teritorija.

‘Potpomognuti Beogradom, nacionalistički Srbi su zauzeli trećinu teritorija, proglasili Republiku Srpsku Krajinu (RSK) i protjerali lokalno hrvatsko stanovništvo’, također podsjeća Reuters.

AFP navodi da srpska manjina predstavlja 4,5 posto od 4,2 milijuna stanovnika Hrvatske.

Datum objave: 05.08.2020.