CroExpress/Hina
14 policajaca napisalo je pismo koje je bilo objavljeno na stranici Minneapolis Star-Tribune i počinje riječima ‘Dragi svi.’ Pismo dolazi nakon nekoliko tjedana prosvjeda zbog ubojstva Floyda (46), kojeg je klečeći koljenom na njegovom vratu ubio policajac u Minneapolisu, Derek Chauvin i nakon glasovanja gradskih čelnika da se raspusti policijski odjel.
Svim srcem osuđujemo Dereka Chauvina‘, rekli su policajci u pismu. ‘Kao i mi, Derek Chauvin je prisegnuo da će mu svetost života biti najdragocjeniju. Derek Chauvin u tome nije uspio te je Georgea Floyda lišio njegova dostojanstva i života. To nije ono što mi jesmo.’

Chauvin (44)
, uhićen je 29. svibnja, četiri dana nakon Floydove smrti. Izjasnio se da nije kriv po optužnici za ubojstvo drugog stupnja. Tri druga bivša policajca policije u Minneapolisu optužena su za pomaganje i poticanje na ubojstvo.

Policajci koji su potpisali pismo rekli su da je njihov stav većinski unutar policijskog odjela u Minneapolisu, koji, prema lokalnim medijima, ima oko 890 policajaca. Rekli su da ‘nisu sindikat ni uprava’, no izrazili su podršku šefu Medariji Arradondu.

Arradondo se suočio s pozivima na ostavku nakon Floydovog ubojstva. Gradonačelnik Jacob Frey suprotstavio se devetero članova gradskog vijeća da se započne raspuštati odjel.
‘Spremni smo slušati i prigrliti promjenu, reformu i ponovnu izgradnju’, napisalo je 14 policajaca. ‘S vama gledamo unaprijed. Želimo raditi s vama i ponovno zadobiti vaše povjerenje.’

Datum objave: 12.06.2020.