PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

04.08.2020
tekst
tekst

Svijet

INDIJA BILJEŽI NOVIH 3900 SLUČAJEVA ZARAZE New Delhi uvodi 'korona porez' na alkohol

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Poseban porez od 70 posto na alkoholna pića uvodi se u New Delhiju po odluci gradskih vlasti koje na taj način žele odvratiti ljude da se gomilaju pred dućanima, javlja Reuters i podsjeća da vlasti nakon šestotjedne karantene zbog epidemije koronavirusa razmatraju popuštanje strogih izolacijskih mjera.

CroExpress/Hina

Porezi na alkohol jedan su od ključnih doprinosa prihodima brojnih indijskih država, njih 36, i teritorija čije se blagajne zbog prekida gospodarskih aktivnosti sve više prazne.

Nakon otvaranja dućana s alkoholom, prvi puta od uvođenja karantene i popuštanja restrikcijskih mjera od kojih će neke trajati sve do 17. svibnja, morala je intervenirati policija i palicama rastjerivati na stotine ljudi koji su pohrlili u kupovinu žestokih pića.

Stoga su vlasti New Delhija odmah najavile uvođenje 'posebne korona naknade'.

- Žalosno je bilo vidjeti taj kaos pred nekim dućanima u Delhiju, kazao je glavni državni ministar Arvind Kejriwal.

Upozorio je da će se mjere ublažavanja opozvati ukoliko u nekom području dođe do kršenja mjere socijalnog distanciranja te da će se to područje onda potpuno zatvoriti.

Zbog istog razloga i južna država Andhra Pradesh je također povisila cijene alkohola.

Indija bilježi novih 3900 slučajeva zaraze
, najviše u jednom danu do sada, čime se sveukupan broj popeo na 46.432. Do sada je od bolesti uzrokovane virusom SARS-CoV-2 preminulo 1568 ljudi.

Zdravstveni liječnici upozoravaju da je usprkos strogoj karanteni 1,3 milijarde ljudi, Indija i dalje na snažnom udaru epidemije te da krivulja još uvijek ne pokazuje silaznu putanju.

Najugroženije su zapadne države Maharashtra i pripadajući gradovi Mumbai, Gjurat i New Delhi. Dužnosnik ministarstva zdravstva kao dobru vijest je objavio da se sada broj zaraženih udvostručuje svakih 12 dana, a ne više svaka tri dana.

05.05.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.