PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

04.07.2020
tekst
tekst

Svijet

PARLAMENT U LONDONU ISKORISTIO POLITIČKU SITUACIJU I u Sjevernoj Irskoj legalizirao pravo na pobačaj i istospolni brak

Foto: wikipedia/Tony Moorey - Flickr/creativecommons.org

Foto: wikipedia/Tony Moorey - Flickr/creativecommons.org

Lišena izvršne vlasti od siječnja 2017. nakon izbijanja političko-financijsklg skandala, institucije Sjeverne Irske su paralizirane.

Br. pregleda: 1710

Autor: CroExpress/Hina

Pravo na pobačaj i istospolni brak legalizirani su u utorak u Sjevernoj Irskoj po odluci parlamenta u Londonu u kojem se donose odluke o toj britanskoj pokrajini jer izvršna vlast u Belfastu ne zasjeda već gotovo tri godine.

Sjeverna Irska jedini je dio Ujedinjenog Kraljevstva u kojem nisu bili dopušteni istospolni brakovi, a za razliku od Engleske, Škotske i Walesa, zakoni u toj regiji zabranjivali su i pobačaj, osim u slučaju kad je ugrožen život majke. U ostatku Ujedinjenog Kraljevstva pravo na pobačaj je ostvareno 1967.

Lišena izvršne vlasti od siječnja 2017. nakon izbijanja političko-financijsklg skandala, institucije Sjeverne Irske su paralizirane, što su iskoristili zastupnici u Westminsteru i u srpnju izglasali amandmane kako bi proširili pravo na pobačaj i omogućili sklapanje istospolnih brakova ukoliko se do ponedjeljka 21. listopada ne oformi nikakva lokalna vlada.

Izvor fotografije:
Foto: wikipedia/Tony Moorey - Flickr/creativecommons.org

22.10.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.