Autor: CroExpress/Hina
Birališta u Australiji otvorena su u subotu za oko 11 milijuna Australaca koji biraju novi parlament, čime se završila 36-dnevna kampanja usredotočena na klimatske promjene i gospodarstvo. 
Zastupnički dom ima 151 zastupnika, a stranka koja dobije većinu formira vladu. Australci biraju i polovicu od ukupno 76 senatora. Izbori za polovicu Senata održavaju se svakih šest godina. Premijer Scott Morrison, čelnik liberalne stranke, ima jakog suparnika u glavnoj oporbenoj Laburističkoj stranci, koju vodi bivši sindikalni vođa Bill Shorten.  
Prema zadnjim izbornim anketama, Laburisti, stranka lijevog centra, s 51 posto u tijesnoj je prednosti pred Morissonovom konzervativnom liberalno-nacionalnom koalicijskom vladom kojoj se predviđa 49 posto. Stranka koja osigura većinu moći će formirati vladu na najviše tri godine. 
Morrison (51), preuzeo je premijersku dužnost u kolovozu nakon unutarstranačkog revolta prema Malcolmu Turnbullu, koji je osvojio zadnje izbore 2016. s razlikom od samo jednog mjesta. Morrison je u kampanji obećao niže poreze i fokusirao se na upravljanje gospodarstvom, zahvaljujući svojem iskustvu ministra financija što je bio do kolovoza prošle godine. 
Obećava da će iduće godine ostvariti proračunski suficit. To bi bilo prvi put od 2008. kada je svijet zahvatila globalna financijska kriza. Shorten poručuje da će njegova laburistička vlada više izdvajati za skrb o djeci, zdravstvo i obrazovanje i obećava da će povećati plaće i poreze bogatašima. Obojica su najavila velika izdvajanja za razvoj prometne infrastrukture i energetske projekte. 
Obojica imaju slične politike kada je riječ o zaštiti granica i nacionalnoj sigurnosti, iako se laburisti manje protive imigrantima, obećavajući ubrzano preseljenje izbjeglica koji su od 2013. smješteni na pacifičkim otocima Manusu i Nauruu. Treća najveća stranka u zemlji, Zeleni, fokusirana je na klimu, okoliš, obnovljivu energiju i izbjeglice. 
No vjerojatno će dobiti samo jednog ili dvoje zastupnika. Uspon neovisnih kandidata i nekoliko manjih krajnje desnih stranaka mogli bi zadati glavobolje dvojici glavnih kandidata neovisno o tome tko pobijedi. Krajnje desna stranka Jedna nacija, koju predvodi protivnica imigraciji i muslimanima Pauline Hanson, uživa veliku potporu u ruralnim dijelovima Queenslanda, a Stranka ujedinjene Australije, nepredvidivog milijardera Clivea Palmera, već je epotrošila milijune u kampanji. 
Postoji i nekoliko progresivističkih neovisnih kandidata koji dobro stoje u ispitivanjima javnog mnijenja. Više od 4 milijuna od ukupno 16, 4 milijuna glasača s pravom glasa već je glasalo, rekao je glasnogovornik australskoga izbornog povjerenstva. Očekuje se da će milijun glasova doći poštom.  
Birališta su u istočnim državama otvorena u 8 sati po lokalnom vremenu, a zatvorit će se u 18 sati. Zadnja izborna mjesta zatvorit će se 3, 5 sata poslije – na Kokosovim otocima u Indijskom oceanu. Glasanje je u Australiji obavezno, kazna za neodaziv na glasanje je 20 australskih dolara (14 američkih dolara).

Foto: Screenshot/Euronews

Datum objave: 18.05.2019.