Sveti Ivan Evanđelist rođen je oko 6. godine u Betsaidi u Galileji. Otac Zebedej bio je ribar, a majka se zvala Saloma. Bio je učenik Ivana Krstitelja, a na Isusov poziv se odazvao zajedno s bratom Jakovom.

Za Ivana u evanđelju stoji da je odano ljubio Isusa i da je jednako tako od Isusa bio ljubljen. Osim s Isusom, i s Petrom ga je vezalo posebno prijateljstvo.

Bio je jedan od prvih koje je Krist pozvao da ga slijede, ali također i jedini apostol koji je, unatoč više pokušaja da ga se ubije, umro prirodnom smrću. Apostol Pavao nazvao je Ivana zajedno s Petrom i Jakovom ‘stupovima Crkve’.

Na posljednjoj večeri kao ‘onaj koga je Isus osobito ljubio, nalazio se za stolom Isusu do krila’ (Iv 13,23), a najveću vjernost i hrabrost pokazao je kad je jedini od apostola stajao pod Isusovim križem. Tada mu je Isus povjerio da se brine za njegovu majku. 

Ivan je pisac četvrtog evanđelja, Otkrivenja (Apokalipse) i triju poslanica. 

Danas prema katoličkom kalendaru, 27. prosinca imendan slave Ivan, Ivana, Iva, Ivo, Ivica i Janko. Svima koji danas slave svoj imendan želimo sretan imendan!


Autor: CroExpress Datum objave: 27.12.2020.