Kojim će smjerom ići naš život u puno toga ovisi o nama samima, ali i mnogo toga što nam se tijekom života dogodi, što je važno za nas, dolazi često nepredviđeno i iznenadi nas. Kao naprimjer, susreti s ljudima, upoznavanja. Mnoge susrete u životu nismo planirali, jednostavno su se dogodili, a možda su imali velik značaj za naš život: pronalazak bračnog druga, posao, prijateljstvo…

Svi smo sigurno doživjeli situacije u kojima se sve nekako poklopilo tako da je ispalo za nas neočekivano, nekad dobro nekad loše, kao da se netko „poigrao“ našim životom. Postoje putovi koji su nam dobro poznati: put do fakulteta, radnog mjesta, ceste koje su ucrtane na kartama…

Sasvim je drugačije kada razmišljamo o putu našeg života.

Naš životni put u 2022. godini još nam nije poznat. Možemo, doduše, planirati što ćemo raditi kroz ovu godinu, zacrtati si ciljeve, napraviti nekakav raspored, ali ne znamo hoće li se ti planovi ispuniti ili ne, hoće li se iznenada pojaviti neki drugi put mimo naših planova.

Mudraci ili “Sveta tri kralja” kako ih pučka tradicija zove, krenuli su u potragu za novorođenim Kraljem. Zvijezda o kojoj izvještava evanđelje, simbol je Božjeg vodstva. Znamo da su se ljudi stoljećima pomoću zvijezda orijentirali u mračnoj noći na svojim putovanjima i zvjezdano nebo im je pomagalo da stignu do cilja.

Tri kralja slijedila su zvijezdu i došli do mjesta rođenja Djeteta Isusa. I pastiri su bili vođeni, nisu spontano došli do mjesta rođenja, uputili su ih anđeli. Osim našeg ljudskog traženja, postoji i Božje usmjeravanje. Bog nam ide ususret iako toga ponekad nismo ni svjesni. Tri kralja tjerao je nemir, da se upute u traženje Boga. Blagoslovljeni nemir srca, koji se ne da nahraniti prebrzim odgovorima.

I na koncu oni nalaze što su tražili, no sasvim drukčije nego što su očekivali: tražili su novorođenog kralja, a pronašli su malo dijete sa siromašnim roditeljima u prljavoj štali.

Ali što je najvažnije oni nalaze Boga, koji nam je došao sasvim blizu. I oni se ne stide pasti ničice i pokloniti mu se. Što znači vjerovati? Vjerovati, između ostaloga, znači i pristati na Božji put s nama. Ne znamo gdje nas sve put vodi, ali s povjerenjem u Božje vodstvo, putujemo korak po korak, iz dana u dan. Ako ne odustanemo, stići ćemo na cilj, to je sigurno, no taj put često nije lak i ne znamo što nas čeka na njemu. Ali ukoliko to iskreno želimo, nemamo se razloga bojati jer i Bogu je silno stalo do toga da stignemo na cilj, on želi da se zajedno radujemo cijelu vječnost.

Kakve li ljubavi!


Autor: fra Stjepan Ivan Horvat Datum objave: 06.01.2022.