Blagdan Svete Katarine (Svete Kate) obilježava se 25. studenoga, a prema pučkom kalendaru označavao je posljednje dane jeseni i početak zime.

Od Svete Kate počinju pripreme za Božić i pjevaju se božićne pjesme. Najpopularnija meteorološka izreka koja spominje ovu sveticu vezuje je uz snijeg jer obično je ovo doba znatnijeg pogoršanja vremena i osjetnog zahlađenja. Donosila snijeg ili ne, za Svetu Katarinu se vjeruje da je simbol hrabrosti.

Znate li legendu o ovoj najraširenijoj svetici?Katarina Aleksandrijska je bila učena ljepotica koja se suprostavila caru Maksiminu II. i njegovoj želji da iskorijeni sve kršćane u Aleksandriji. Car je okupio najučenije filozofe da mladu ljepoticu odvrate od vjere, što oni nisu uspjeli i bili su pogubljeni.

Katarina je bačena u tamnicu i mučena glađu koju preživi zahvaljujući pruženoj pomoći od anđela. Za to vrijeme na kršćanstvo je preobratila i carevu suprugu.Pobješnjeli car naredi da se svi kršćani pobiju osim Katarine od koje zatraži brak i odbacivanje vjere. Odbivši takvu ponudu, Katarina je i sebi potpisala smrtnu presudu.

Car je naredio da se za nju izradi nova sprava za mučenje – kotač s bodežima kako bi bila isječena na komade. Međutim, plamen s neba je spalio kotač i Katarini je naposljetku odrubljena glava. Iz krvi koja je potekla iznikle su ruže šireći svoj miris po cijelom svijetu.

Tijelo pokojnice anđeli su prenijeli na Sinaj gdje je u 6. stoljeću izgrađen samostan koji postoji i danas. Sveta Kata se štuje i slavi diljem svijeta kao zaštitnica učitelja, pravnika, teologa, tajnika, knjižničara, arhivista, učenika, kao i još mnogih drugih osoba koje u svojoj struci posežu za knjigama i znanjem koje one sadrže.

Malo koja svetica, kao Sveta Katarina je od vrhunskih umjetnika primila izvanrednu počast koji je prikazuju kao kraljevnu okrunjenu ružama sa palmom u ruci, knjigom, uz strahovito mučilo kotača s bodežima ili pak s prstenom kao simbolom njezine zaruke s Kristom.

Ukoliko nam ove godine ne donese snijeg, neka nam donese više hrabrosti u ispovijedanju vjere u Isusa Krista i biti ono što jesmo! Svim Katarinama, Katama i Katicama sretan i blagoslovljen imendan.


Autor: CroExpress Datum objave: 25.11.2020.