Autor: CroExpress

Prijatelji životinja pozivaju na edukativno predavanje koje će se održati na njihovoj Facebook-stranici danas u 19 sati. Predavač će biti instruktor fitnessa Marko Samardžija. Marko je vegan nekoliko godina kroz koje se susreo s mnogim pitanjima o veganstvu na koja je tražio odgovor, a sada želi svoja saznanja podijeliti sa svima zainteresiranima.

Na predavanju naslova „Veganstvo – način života te stanje u Hrvatskoj i svijetu”, Marko će posvetiti pozornost nedostatku veganskih obroka u javnim institucijama, odnosno vrtićima i školama. Objasnit će tko su vegani te zašto se osobe uopće odlučuju promijeniti dosadašnji način života i postati vegani. Razloga za veganstvo je mnogo – od etičkih do brige za okoliš, vlastito zdravlje, smanjenje gladi u svijetu te, u konačnici, opstanka planeta i sprječavanja nastanka novih zaraznih i opasnih bolesti kao što je i COVID-19.

Obrazložit će zašto je zdravo za dijete ako se majka u trudnoći hrani biljnim namirnicama i koliko se djeca kvalitetno razvijaju kada se odmalena odgajaju kao vegani. Dotaknut će se i sporta i dobrih rezultata postignutih uz kvalitetnu vegansku prehranu. S obzirom na to da je veganstvo najbrže rastući pokret u svijetu, koji godišnje poraste za čak 600 posto, neshvatljivo je da Hrvatska, kao jedna od razvijenih zemalja svijeta, još uvijek nema riješen problem odabira veganskih opcija u vrtićima, školama i studentskim menzama.

Dok mnogi roditelji muku muče s neinformiranim i nezainteresiranim ljudima, njihova djeca vegani ostaju gladna. Peticija za uvođenje veganskih obroka u javne institucije nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr. Kako bi svima olakšali prelazak na veganstvo, Prijatelji životinja pokrenuli su 2014. godine Vege izazov, vodič za etičan i nenasilan način života čijom prijavom će svi zainteresirani kroz 30 dana putem e-maila dobivati razne recepte, savjete, zanimljivosti i informacije o mnogim prednostima veganske prehrane. Svima koji se prijave na Vege izazov Marko Samardžija ponudit će besplatno savjetovanje i stručnu pomoć oko veganske prehrane i vježbanja.

Datum objave: 17.07.2020.