Autor: CroExpress/Hina

Proizvođač lijeka Nurofen tvrtka Reckitt Benckiser (RB) priopćila je u utorak kako nema dokaza o štetnim utjecajima lijekova koji sadrže ibuprofen na liječenje koronavirusa, ustvrdivši da se radi o provjerenom lijeku koji služi za snižavanje temperature i ublažavanje boli. Proizvođač lijeka navodi kako je svjestan zabrinutosti nakon objava na francuskim društvenim mrežama oko uporabe steroida i nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), uključujući ibuprofen, za ublažavanje simptoma infekcije virusom COVID-19, te ističu kako se radi o provjerenom lijeku koji se koristi dugi niz godina. 
‘Većina europskih zdravstvenih tijela i dalje preporučuje pravilnu i prikladnu upotrebu ibuprofena i paracetamola kao dio simptomatskog liječenja infekcije virusom COVID-19. Reckitt Benckiser nema saznanja ni o jednom dokazu da ibuprofen ima štetne utjecaje na ishode liječenja osoba oboljelih od infekcije virusom COVID-19′, navodi se u priopćenju. 

‘Naše proizvode s ibuprofenom učinkovito koriste milijuni potrošača na 40 tržišta i dostupni su već više od 30 godina kao lijekovi koji se izdaju bez liječničkog recepta. Svi su lijekovi strogo regulirani zakonima i propisima kako bi se osiguralo da su u skladu sa zahtjevima i propisima lokalnih tijela za zdravstvenu skrb’.

Tvrtka Reckitt Benckiser navodi da će kao odgovorna, znanstveno vođena organizacija, aktivno kao uvijek pratiti sva izvješća radeći s regulatornim institucijama na njihovoj procjeni. 
‘Objavit ćemo sve dodatne informacije ili smjernice potrebne za sigurnu uporabu nesteroidnih protuupalnih lijekova nakon takvih izvješća i njihovih procjena. Želimo još jednom podsjetiti potrošače i njihove njegovatelje da, kao kod uporabe bilo kojeg lijeka, pažljivo pročitaju i slijede upute navedene na pakiranju i u uputstvima pacijentima‘, navodi se u priopćenju.

WHO preporučuje da se ne pije ibuprofen bez konzultacije s liječnikom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je međutim u utorak da osobe koje sumnjaju na zarazu koronavirusom ne bi trebale piti ibuprofen bez konzultacije s liječnikom. Glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier rekao je na konferenciji za medije u Ženevi da nema novijih studija koje bi povezale protuupalni lijek s povećanom smrtnošću, ali je dodao da stručnjaci trenutno istražuju to pitanje.
Preporučujemo paracetamol, a ne ibuprofen’, rekao je Lindmeier. Preporuke UN-ove agencije uslijedile su nakon što su vodeći francuski zdravstveni dužnosnici upozorili da se ne koriste nesteroidni protuupalni lijekovi protiv bolesti Covid-19.

Datum objave: 17.03.2020.