CroExpress/fra Mario Knezović

Umro je Bora Stanković u svojoj 95. godini života. Ne. Nije iznenađenje što pišem o smrti jednoga Srbina iz Beograda. Kao ljubitelj košarke, a možda i više od toga, ovakvi ljudi su mi važni. Naravno nećemo tražiti trun u njegovom oku i prebrajati ljudske slabosti.

Važno je napomenuti nešto drugo što je važno.

Stanković je, untoč srpskih pritisaka, bio zaslužan što se Hrvatska pojavila kao samostalna zemlja na Olimpijadi 1992. godine. Pronašao je način, ‘izmislio’ kvalifikacijske turnire, posljednji su se igrali skoro pred samo početak igara, pa su mogli nastupiti najbolji NBA igrači.

Da nije bilo Bore Stankovića Hrvatska predvođena Draženom ne bi nastupila na Olimpijskim igrama u Barceloni. Osobno se, kako piše portal Bljesak.info založio da se pomakne datum za ždrijeb dodatnih kvalifikacija za OI, kako bi Hrvatska koja je čekala međunarodno priznanje mogla sudjelovati, zbog čega su ga mnogi iz Beograda napadali.

Jako je volio hrvatske košarkaše, a pogotovo Dražena! Bora je bio veliki čovjek, pravi vizionar. On je po meni najveći čovjek u povijesti jugoslavenske košarke i tu nema diskusije, kaže legendarni Mirko Novosel. Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

Datum objave: 21.03.2020.