Autor: CroExpress/Hina

Europska nogometa federacija (UEFA) odgodila je Europsko prvenstvo za ljeto 2021. zbog pandemije koronavirusa. Europsko prvenstvo se trebalo održati od 12. lipnja do 12. srpnja ove godine, međutim krovna nogometna organizacija Starog kontinenta je odgodila turnir za iduće ljeto.

Novi termin trebao bi biti od 11. lipnja do 11. srpnja 2021. To je bio prijedlog koji su na jutarnjoj video konferenciji predsjedniku UEFA-e Aleksanderu Čeferinu i glavnom tajniku Theodoreu Theodoridisu iznijeli predstavnici Udruge europskih klubova (ECA), predstavnici nacionalnih liga i Svjetskog sindikata profesionalnih nogometaša (FIFPro), a o kojem su se od 13 sati izjašnjavali i predstavnici nacionalnih saveza.

Vijest o odgodi Europskog nogometnog prvenstva prenijeli su mnogi europski mediji, a objavili su je i norveški, švedski i škotski nogometni savezi. UEFA se još nije službeno oglasila, a konačnu odluku o odgađanju mora donijeti Izvršni odbor koji također, danas zasjeda.

Prema spomenutom prijedlogu ovo bi ljeto, bude li to moguće, bilo iskorišteno za dovršetak prekinutih natjecanja, nacionalnih prvenstava, Lige prvaka i Europske lige.
Čelnicima UEFA-e ostaje posao usuglašavanja kalendara za 2021. godinu u kojoj su trebala biti održana brojna druga natjecanja čiji se originalni termini preklapaju s novim terminom za odigravanje EURA.

Da se sprema odgoda bilo je jasno još prije nekoliko dana kada je UEFA otkazala sve rezervcije za hotele u Kopenhagenu, jednom od 12 gradova domaćina.

Svih pet najboljih europskih liga – Engleska, Španjolska, Italija, Francuska i Njemačka – suspendirane su, zajedno s Ligom prvaka i Europskom ligom. Lige su apelirale na UEFA-u da prioritet budu domaća natjecanja, izražavajući zabrinutost da će klubovi diljem Europe izgubiti značajna financijska sredstva i prihode od ulaznica ako ne završe sezonu, a ipak moraju plaćati svoje igrače.

Europsko prvenstvo obično se održava u jednoj ili dvije države, ali ovog puta rašireno je po kontinentu, a gradovi domaćini su Amsterdam, Baku, Bilbao, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Dublin, Glasgow, London, München, Rim i Sankt Peterburg.

Datum objave: 17.03.2020.