PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

05.07.2020
tekst
tekst

Sport

IGRE KOJE POVEZUJU HRVATE IZ CIJELOG SVIJETA U Zagrebu se na ljeto održava amatersko sportsko natjecanje za sve osobe hrvatskih korijena

foto: hrvatiizvanrh

foto: hrvatiizvanrh

Cilj Igara je dati poticaj za njegovanje hrvatskog identiteta, povratak u Domovinu i buduća gospodarska ulaganja u Hrvatsku.

Br. pregleda: 1961

Autor: CroExpress

Pete Hrvatske svjetske igre održat će se od 21. do 25. srpnja ove godine u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa, uz pokrovitelje projekta - Grad Zagreb, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske te supokrovitelje - Ministarstvo obrane, Hrvatski olimpijski odbor, Središnji državni ured za sport i Hrvatsku maticu iseljenika.

Program je predstavljen na konferenciji za medije na kojoj su nazočili gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak, zamjenik državnog tajnika Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić, ravnatelj Hrvatskih svjetskih igara Vinko Sabljo, mladi povratnik iz Njemačke i višegodišnji sudionik igara, sportski psiholog Lovro Ivošević te članovi organizacijskog odbora.

Poručili su kako je cilj Igara povezati mlade Hrvatice i Hrvate iz cijelog svijeta kroz sportska i brojna kulturna druženja te dati poticaj za njegovanje hrvatskog identiteta, povratak u Domovinu i buduća gospodarska ulaganja u Hrvatsku. U ovom najvećem amaterskom sportskom natjecanju mogu sudjelovati Hrvati i sve osobe hrvatskih korijena, neovisno o državljanstvu, vjeroispovijesti, materinjem jeziku ili pripadnosti nekom savezu, organizaciji, udruzi ili klubu. O popularnosti Igara svjedoči i podatak o stalnom porastu brojnosti sportova u kojima se sudionici natječu, ali i porast broj natjecatelja i država iz kojih dolaze.

Gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako ove Igre spajaju sve nas Hrvate i poručio kako se moramo držati zajedno jer je u tome naša snaga. Ravnatelj Hrvatski svjetskih igara Vinko Sabljo istaknuo je kako Hrvatski svjetski kongres djeluje u preko 30 država svijeta, s izvršnim odborom koji upravlja Kongresom te je zahvalio državnim ustanovama koje su omogućile organizaciju Igara.

Izrazivši radost zbog predstojećeg događaja, zamjenik državnog tajnika Dario Magdić istaknuo je kako su Hrvati prepoznati u svijetu po izvrsnosti u sportu, ali kako nas definira još jedna specifična izvrsnost - izvrsnost u zajedništvu. "Ova manifestacija je poticaj razvijanju, poticanju i podržavanju međunarodnih, nacionalnih i regionalnih športskih aktivnosti i sadržaja", dodao je, pozvavši sve zainteresirane Hrvate diljem svijeta da se obrate Hrvatskom svjetskom kongresu kako bi na vrijeme osigurali svoje sudjelovanje na ovom nezaboravnom događaju koji će nam još jednom pokazati ne samo koliko nas ima, već i da je naša snaga, kada samo zajedno, nemjerljiva.

Prijavnice za natjecatelje mogu se pronaći na službenoj stranici Hrvatskih svjetskih igara.

04.02.2020.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.