Autor: CroExpress/Hina

‘Vatrenima’ za plasman na EURO treba barem bod. Čini se lako, posebice nakon nedavne 4-0 pobjede u Trnavi, međutim izbornik Zlatko Dalić se ne razbacuje velikim riječima.
‘Čeka nas odlučujuća utakmica s protivnikom koji ima izglede za plasman na europsko prvenstvo. U Trnavi smo pobijedili sa 4-0, ali ne smije nas zavarati ta utakmica. Ovo će biti sasvim novi dvoboj. Nama treba bod, ali nećemo tako igrati. Idemo na pobjedu, to je naš stil, to je naša obveza,’ kazao je izbornik Dalić na novinarskoj konferenciji u hotelu Hilton Garden Inn.

‘Vatreni’ uoči ključne utakmice imaju velikih problema s izostancima i ozljedama. Neće biti prvog stoperskog para Dejana Lovrena i Domagoja Vide, otpao je u Andrej Kramarić, a po svemu sudeći i Ivan Rakitić. Pod velikim znakom pitanje je Matej Mitrović.

‘Nedostaju nam stoper i još tražimo rješenja. Andrej Kramarić će doći, ali se vraća u klub. Nije trenirao sedam dana i nije spreman. Mitrović je na zadnjem treningu osjetio određene probleme i danas ćemo vidjeti na kontroli. Ista je situacija s Rakitićem. Nije trenirao jer je osjetio tetivu i vidjet ćemo danas kakva je situacija. Zbog toga smo aktivirali pretpozive Rogu i Juranoviću,’ dodao je Dalić.

Dalić ima i problema s igračima koji ove sezone igraju vrlo malo, prije svih Ante Rebić i Ivan Perišić.

‘To nas prati cijele kvalifikacije, to je evidentni problem. Međutim ne želim o tome previše razmišljati.’

Hrvatski izbornik je naglasio kako ga raduje što će igrače imati na okupu praktički cijeli tjedan i što će moći odraditi tri prava treninga.

‘Raduje me što imamo tri treninga na kojima ćemo se pokušati što kvalitetnije spremiti za Slovačku.’

Hrvatska je u prvom susretu ‘razbila’ Slovake, no Dalić ne misli da će i ovoga puta biti tako lako.

‘Sigurno se neće tako otvoriti, bit će oprezniji. I oni će tražiti pozitivan rezultat kako bi izborili EURO, neće biti lako. Bit će to teška borba,’ kazao je Dalić posebno naglasivši najjaču slovačku stranu.

‘Imaju odličnu veznu liniju. Najopasniji su Lobotka, Hamšik i Kucka. Opasni su, stalno igraju, očekuje nas teška borba u sredini terena. Tamo smo ih nadigrali agresivnom igrom i visokim presingom. Nemamo potrebe nešto mijenjati, moramo ih napasti visoko.’

Dalić je prokomentirao i povratak u nacionalnu vrstu Duje Ćalte-Cara koji je posljednje vrijeme bio na ‘hlađenju’.

‘To nije bila kazna. Igra dobro i zaslužio je poziv. Ja nikada nisam rekao da je to bila kazna,’ istaknuo je Dalić koji nije želio previše komentirati odluku HNS-a da se zadnja utakmica igra na riječkoj Rujevici.

‘U većini naših kvalifikacija je odlučivala zadnja utakmica, a nakon Slovačke ću kazati svoj komentar o tome.’

Ukoliko ‘Vatreni’ izbore plasman na EURO, Dalić će postati tek drugi hrvatski izbornik koji je spojio dva uzastopna plasmana na velika natjecanja. Prvi je to uspio Miroslav Blažević.

‘Bilo bi to lijepo, zaslužili smo plasman na EP,’ kazao je skromno Dalić.

Posljednjih se dana u medijima vodila velika rasprava o VAR-u. Dalić je istaknuo kako nije za VAR, ali niti protiv njega.

‘Hrvatska je zbog VAR-a izgubila naslov svjetskog prvaka. VAR je super kada je za tebe, a loš kada je protiv. Nisam za njega, niti protiv njega,’ poručio je na kraju.

Datum objave: 11.11.2019.