Autor: CroExpress/Hina

Hrvatska nogometa reprezentacija do sada je odigrala tri utakmice protiv Azerbajdžana i pritom upisala dvije pobjede i remi uz razliku pogodaka 8-1.

U prvom susretu igranom 13. listopada 2014. u Osijeku ‘Vatreni’ su slavili 6-0, a strijelci su bili Andrej Kramarić (11), Ivan Perišić (34, 45), Marcelo Brozović (45+2), Luka Modrić (56-11m) i Rašad Sadigov (61-ag). Pobjedom protiv Azerbajdžana hrvatska reprezentacija je tada prvi put nakon 20 godina otvorila jedne kvalifikacije s tri pobjede nakon što je u prva dva kola slavila protiv Malte (2-0) i Bugarske (1-0). Inspirirani sjajnom atmosferom s tribina osječkog stadiona Gradski vrt, izabranici Nike Kovača odigrali su sjajno, posebice prvo poluvrijeme u kojem su zabili četiri gola.

Nažalost, uzvrat u Bakuu 3. rujna iduće godine nije ponudio dobre vijesti. Utakmica je završila 0-0, a Robert Prosinečki je nadmudrio Niku Kovača. Hrvatska je dominirala od prve minute, imala je 68 posto posjeda lopte, 17 udaraca i pet kornera, no nije uspjela slomiti obranu domaćina. U idućem kolu ‘Vatreni’ su izgubili na gostovanju u Norveškoj, Kovač je dobio otkaz, a umjesto njega reprezentaciju je preuzeo Ante Čačić.

U posljednjem međusobnom susretu hrvatska vrsta je u ožujku ove godine teškom mukom slavila sa 2-1. Azerbajdžan je poveo golom Ramila Sejdajeva (19), no prije odlaska na odmor Borna Barišić (44) je uspio izjednačiti da bi pobjednički pogodak postigao Andrej Kramarić (79). U dvoboj protiv Azerbajdžana Hrvatska je ušla kao apsolutni favorit, ali u prvih pola sata susreta to ničim nije opravdala. Svjetski doprvaci nisu uputili niti jedan udarac u okvir Azera, dok su gosti s Kavkaza imali dvije velike prilike od kojih su jednu i iskoristili za vodstvo. U nastavku susreta momčad Zlatka Dalića je uspjela pohvatati konce igre i okrenuti rezultat i tako otvoriti kvalifikacije pobjedom.

Zanimljivo, Azerbajdžan je u kvalifikacijama za EP 2016. vodio Robert Prosinečki, a sada je na njihovoj klupi Nikola Jurčević.

Datum objave: 09.09.2019.