PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

06.08.2020
tekst
tekst

Sport

NK CROATIA BIETIGHEIM 1969 e. V. SLAVI JUBILARNI 50. ROĐENDAN 'Zbog hrvatskog grba bili smo izbačeni iz Jugolige Baden-Württemberga'

Foto: NK Croatia Bietigheim

Foto: NK Croatia Bietigheim

Vrhunac slavlja održati će se u subotu, 21. rujna u Gemeindehalle Löchgau, Riedstrasse 3, 74369 Löchgau na Gala - večeri.

Br. pregleda: 2852

Autor: Miroslav Korenić

NK Croatia Bietigheim 1969 e. V. je prvi i najstariji iseljenički nogometni klub u Europi, koji u rujnu ove godine slavi 50. obljetnicu postojanja.

Evo kako je sve počelo: u travnju, 1969. godine sastala se grupa Hrvata u malom gradiću Bietigheimu na jugo-zapadu Njemačke u pokrajini Baden-Württemberg i odlučili osnovati nogometni klub. Oko imena se nije dugo raspravljalo, svi su se brzo složili s nazivom Croatia.

Naša Croatia je preživjela i razdoblje Jugo-sistema. Iako su ju zbog hrvatskog grba jedne godine izbacili iz tadašnje Jugolige Baden-Württemberga, dečki nisu stali, igrali su turnire i prijateljske utakmice.

Bilo je i uspjeha u tom, idemo reći, prvom razdoblju našeg postojanja. Osvajala su se prvenstva i kupovi.

U sezoni 1988./89. je NK Croatia Bietigheim prešla u njemačku ligu i od tada igra pod WFV-om u Bezirku Enz/Murr.

U prošloj sezoni je Croatia osvojila titulu vice-prvaka, a jedan od najvećih uspjeha je osvojeni Bezirks-pokal.

Ove godine, nakon dugogodišnjeg mukotrpnog ali i uspješnog rada, prva i najstarija NK Croatia u Europi slavi svoj 50. rođendan.

Vrhunac slavlja će biti u subotu, 21. rujna u Gemeindehalle Löchgau, Riedstrasse 3, 74369 Löchgau na Gala - večeri.

Posebno nam je drago što ćemo proslaviti ovu svečanost s mnogobrojnim gostima: iz Generalnog konzulata u Stuttgartu, HNS-a, s gradonačelnikom grada Bietigheima Jürgenom Kessingom, fra Josipom Bebićem iz Hrvatske katoličke misije i mnogim drugima.

Za glazbeni spektakl će se pobrinuti, jedan od najvećih kantautora domaće estrade, naš dragi Mladen Grdović u pratnji s grupom Romantika i Duom Happyness.


Ulaznice možete naručiti OVDJE


Vodstvo kluba se zahvaljuje svim dobrim ljudima koji su svojim radom i zalaganjem omogućili ovo slavlje, posebno hvala mediju CroExpress, koji nas prati i promovira.

Svi ste pozvani na našu proslavu. Dobrodošli!

FOTOGALERIJA:

08.09.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.