Reportažu o Hrvatskoj njemački list počinje spominjanjem Jasenovca.

Njemački tjednik Der Spiegel objavio je veliku reportažu koja tematizira stanje u državama nastalima raspadom Jugoslavije, u kojemu se obrađuje i Hrvatska.

“Raspad socijalističke, multietničke Jugoslavije započeo je prije 30 godina. Danas državama koje su je naslijedile još uvijek nedostaje stabilnosti, a nacionalisti sve više određuju ton u društvu. Udaljavaju li se ove mlade demokracije od Europe?” pita se Der Spiegel i najavljuje u članku “putovanje rastrganom regijom”. Mi vam prenosimo što Nijemci pišu o Hrvatskoj:

Hrvatska kroz prizmu Jasenovca

Dio reportaže koji se bavi Hrvatskom počinje spominjanjem Jasenovca.

“Sjećanje na Jasenovac, “balkanski Aušvic”, jedno je od zanemarenijih aspekata novije hrvatske povijesti: fašistički ustaški poslušnici ubili su oko 100.000 ljudi, uglavnom Srba, Židova i Roma, u svojoj satelitskoj državi, koju je tolerirao Hitler. Razbijali su lubanje ljudima, nabijali bebe na kolce i odsijecali genitalije. Jasenovac je bio balkanska verzija mahnitosti istrebljenja tog vremena”, piše Der Spiegel, a prenosi portal Index.

Novinar njemačkog tjednika razgovarao je s povjesničarom Ivom Goldsteinom, koji je napisao knjigu o Jasenovcu. 

“Jasenovac je živio u sjećanju i postao hrana za ratove devedesetih”, rekao je Goldstein za Der Spiegel i dodao: “Danas je to lakmus test kako se Hrvatska odnosi prema vlastitoj povijesti.

Samo 29 posto Hrvata koji mogu glasati su glasali za ulazak u EU

Goldstein smatra da stvari idu nizbrdo otkako je Hrvatska 2013. godine ušla u EU. “Konzervativna revolucija bjesni”, kaže on, “revizionisti su u porastu, pa čak i mladi postaju sve više nacionalistički nastrojeni i zatvoreni.” Kaže da u konzervativnom taboru raste uvjerenje da su hrvatski fašizam i jugoslavenski komunizam predstavljali svojevrsnu ravnotežu terora. “Naravno, to je sranje”, kaže Goldstein za Der Spiegel.

Hrvatska, koju se ponekad opisuje kao kiflu zbog oblika države, uspjela je postati članicom EU unatoč znatnim sumnjama obje strane. Na referendumu 2012. samo 29 posto svih Hrvata koji su imali pravo glasa izjasnilo se za pristupanje EU, podsjeća njemački list.

Sada postoji čak i sve veće razočaranje Europskom unijom, navodi Der Spiegel. 

“Nada da će mlijeko i med poteći odmah nakon prijema u europsku obitelj isparila je”, kaže jedan zapadni diplomat iz Zagreba za Der Spiegel. “Protueuropski osjećaj raste, posebno u desničarskom taboru, zajedno sa šovinizmom i ponosom na prošlost. Morate uzeti u obzir da, izuzev ustaštva, Hrvati nikada nisu imali svoju državu“, ističe on.

Hrvatska je puna potpuno nenaseljenih područja

Ekonomska kriza, izbjeglička kriza i sada koronakriza pogoršale su probleme zemlje. Osim svojih sanjivih jadranskih plaža, Hrvatska je i zemlja s gotovo potpuno nenaseljenim dijelovima zemlje, u istočnoj Slavoniji ili Baranji, i industrijskim ruševinama u blizini Zagreba. Statistika je također sumorna. Premijer Andrej Plenković iz konzervativne stranke HDZ u četiri je godine vlasti izgubio devet ministara zbog optužbi za korupciju. Prošle je godine BDP zemlje pao za 9 posto. Masovno iseljavanje i odljev mozgova pogoršavaju nedostatak vještina i krizu u sustavima socijalne skrbi, konstatira njemački list.

“EU podcjenjuje opasnost koju predstavljaju rastuće antidemokratske snage u Hrvatskoj, baš poput onih u Mađarskoj, Poljskoj ili Sloveniji”, rekla je za Der Spiegel aktivistica za ljudska prava Vesna Teršelič, dobitnica alternativne Nobelove nagrade. 

Milanović dao odličje generalu optuženom za ratne zločine

U kolovozu 2020. godine bivšem generalu, optuženom za ratne zločine u Bosni, koji je pobjegao u Hrvatsku, Zlatanu Miji Jeliću odličje dodijelio ljevičarski populistički predsjednik Zoran Milanović, podsjeća Der Spiegel. Mnogi smatraju da Hrvatskoj nije cilj održavati mir u susjedstvu, ističe se.

U svojoj najnovijoj knjizi Goldstein, povjesničar kojeg mrze u nacionalističkim krugovima, nemilosrdno zaključuje da je, osim smrti i raseljavanja, raspad Jugoslavije prouzročio i “političku, ekonomsku i socijalnu devastaciju” u Hrvatskoj i susjednim državama, devastaciju kojoj se ne nazire kraj, piše njemački tjednik.


Autor: CroExpress Datum objave: 19.07.2021.