Autor: CroExpress/Hina

Zahvaljujući dobroj epidemiološkoj slici Slovenija od ponedjeljka, 15. lipnja, otvara međunarodni autobusni promet, a dopuštena će biti i okupljanja na javnim mjestima do 500 ljudi, potvrdio je u četvrtak glasnogovornik vlade Jelko Kacin.

Od ponedjeljka se ponovo otvara međunarodni javni promet, cestom, željeznicom, a aktivira se i zračni promet, kazao je Kacin u izjavi za novinare nakon sastanka vlade.

Od ponedjeljka se može očekivati i dolazak turističkih skupina autobusima, što do sada nije bilo moguće. Osim toga, ponovno će biti dopušteno okupljanje i kretanje do 500 ljudi na javnim prostorima i površinama, pa se mogu održavati i neki sportski događaji uz pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera koje su vrijedile tijekom epidemije covida-19.

Epidemiološke preporuke nakon ublažavanja do sada važećih mjera donio je slovenski Institut za javno zdravlje (NIJZ) i trebat će ih prezentirati strancima koji budu ulazili i u zemlju, kazao je Kacin.

Vlada premijera Janeza Janše objavila je da nema novih slučajeva zaraze niti preminulih od koronavirusa u zadnja 24 sata. U bolnicama je i dalje samo šest pacijenata i nijedan nije na intenzivnoj njezi. Ukupno je od početka epidemije u Sloveniji potvrđeno 1488 slučejeva zaraze, a preminulo je 109 ljudi.

Datum objave: 11.06.2020.