Po završetku srednje škole pred njom je bio izbor – ili daljnje školovanje i odlazak od kuće, ili pokrenuti nešto svoje, izabrala je drugo i nakon sedam godina kaže – nije pogriješila. 

Marija Ćapin iz Kamenmosta kod Imotskog prije sedam godina uspješno je okončala svoje obrazovanje u Ekonomskoj školi.

Opcije za daljnji nastavak životnog puta bile su joj upisati studij, te napustiti obiteljski dom i Kamenmost na pet-šest godina, a možda i za stalno. I nakon diplome tražiti posao.

Marija, kako je kazala za Slobodnu Dalmaciju, nije htjela odgađati život. Vidjela je da država daje poticaje mladim poduzetnicima za otvaranje radnih mjesta, razmišljala, konzultirala se s obitelji i donijela odluku.

“Kazala sam sebi, svi životni putovi su izazov, pa kreni gdje hoćeš”, kaže Marina objašnjavajući kako je došla do cvjećarskog posla.

Njezina baka i majka imale su veliku ljubav za cvijeće i aranžiranje, a i Marija Ćapin tu je ljubav nosila skrivećki u sebi. Odlučila se zatražiti 25 tisuća kuna, koliko se nudilo mladim poduzetnicima, pa je unajmila poslovni prostor i otvorila – cvjećarnicu.

“Na koncu sam odlučila da ću uvijek imala vremena nastaviti fakultet. Potencijalnim klijentima ponudila sam i usluge aranžiranja vjenčanja, pogrebne dekoracije i razne cvjetne aranžmane za priredbe, koncerte i slične manifestacije. I tada mi je krenulo, prve godine polako, druge bolje, treće još bolje i, evo, dogurala sam do punih sedam godina rada.”

“Ne mogu se požaliti, našla sam se u svemu ovome i posao mi ide odlično. Imam svoje stalne mušterije. Zarada uvijek ide gore-dolje, pa sam više od toga zadovoljna da su ljudi prepoznali moj talent, trud i htijenje”, kaže Marina ne krijući da je i njoj, kao i mnogima, prošla godina bila iznimno teška, ali u globalu je, kaže – itekako zadovoljna.

“Razloga je više – imam svoj lijepi mjesečni proračun, imam već sedam godina radnoga staža, ostala sam kod kuće, nisam bila na teret majci i obitelji, a dobila sam i šansu širiti svoj posao“, kaže cvjećarica iz Kamenmosta.

Budući da su trendovi u tom biznisu iz dana u dan sve zahtjevniji i izazovniji, Marija Ćapin ovih će dana raspisati i natječaj za primanje radnice u svoju cvjećarnicu. Čime će, kako tvrdi, u punom smislu postati poduzetnica.

“Osim toga, ova godina donosi mi i najveći životni izazov. U srpnju se udajem, želim osnovati obitelj i imati djecu. Da sam krenula nekim drugim putem, tko zna što bi bilo i na tom planu”, naglašava Marija.

Ne krije da je zapošljavanje radnika novi izazov pred njom, a otkriva i pozitivan pristup krizi uzrokovane pandemijom – “lošije ne može, a svaki pozitivan pomak ide mi u prilog”.

U budućnosti se nada i mogućnosti zaposlenja još kojeg radnika i pronalasku većeg prostora.

“Bit ću ponosna na to, jer i to dokazuje da se u Imotskoj krajini može ostati i opstati, dakako uz rad i odricanje“, zaključila je Marina u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.


Autor: CroExpress Datum objave: 25.01.2021.