U svojoj poruci za Dan migranata i izbjeglica papa Franjo je poručio da strance i pridošlice moramo uključivati u društvo da bismo ih promicali kao osobe.


U nedjelju, 27. rujna je proslavljen 106. Svjetski dan migranata i izbjeglica.

Broj izbjeglica, prema izvještaju Agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice od 18. lipnja 2020., pogađa više od 1% ukupnoga stanovništva na Zemlji. To znači da prisilno raseljavanje pogađa jednoga na svakih 97 ljudi, a na kraju 2019. godine bilo ih je 79,5 milijuna. To su oni, koji su svoja prebivališta morali napustiti zbog sukoba, progona ili događaja koji ozbiljno narušavaju javni red.

Pored toga velikoga broja izbjeglica, prema izvještaju Ujedinjenih naroda iz rujna 2019. godine, u svijetu je bilo 272 milijuna migranata, što predstavlja oko 3,5% od ukupnoga stanovništva. A najčešći razlozi njihova seljenja su gospodarska nesigurnost i siromaštvo u matičnim zemljama i nastojanje da se nađe bolje materijalne uvjete za život.


Migranti i izbjeglice redovito prolaze iskustvo oskudice, opasnosti, nezaštićenosti, nepovjerenja, napuštenosti, marginalizacije i odbačenosti. Uz to, njihova je osnovna oznaka da su stranci u svakom smislu: na putovima kojima se kreću i u zemljama u koje dolaze. A ta njihova teška iskustva ove godine još više je opteretila pandemija opasnoga virusa.

Poruka pape Franje

U svojoj poruci za Dan migranata i izbjeglica 2018. godine papa Franjo je preporuku za ponašanje prema tim ljudima sažeo u već poznate četiri riječi: prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati. Ove godine je pak naznačio još neka pravila.

Tako smatra da je potrebno poznavati druge da bi ih se razumjelo. Kaže potom da je potrebno biti bližnji da bi se moglo služiti ljudima u potrebi. A da bismo se jedni s drugima pomirili potrebno je slušati bolne uzdisaje. Odnosno, da bi se raslo na ljudski i kršćanski način, potrebno je dijeliti s potrebitima.

Uz to, strance i pridošlice moramo uključivati u društvo da bismo ih promicali kao osobe. I na kraju, da bi se gradilo Božje kraljevstvo potrebno je surađivati.Autor: CroExpress/vlč. dr. Tomislav Markić, mons. dr. Tomo Vukšić Datum objave: 28.09.2020.