Na jako posjećenim plažama djeca ne bi trebala biti bez kupaćih gaćica.

U Istri je prošle godine krajem srpnja uhićeno nekoliko stranih turista koji su na plaži skrivenim kamerama snimali razgolićenu djecu. Danas zlostavljači imaju pred sobom pravi arsenal tehnoloških pomagala kojima mogu snimati tuđu djecu. Zbog toga je u ovim danima veoma važno razmisliti na koji su način djeca odjevena na plažama i oko njih.

Valjalo bi dobrano razmisliti na kojim plažama djeci dozvoliti da uživaju u morskim radostima. Na jako posjećenim plažama djeca ne bi trebala biti bez kupaćih gaćica, i to jer ih ne možemo zaštititi od skrivenih kamera (primjerice u kemijskoj olovci, u ručnom satu, itd.) koje mi ne možemo ni primijetiti, piše prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba na mrežnoj stranici.

Također je važno za znati kako je neprihvatljivo ali i neprimjereno izlaganje djeteta objavljivanjem golišavih fotografija i/ili videa na društvenim mrežama

Nekad su slike male djece na plaži bez kupaćih gaćica bile uobičajene, jer nismo znali ono što danas znamo. Danas kad sve ovo znamo, zaštitimo djecu! Kad jednom postavimo takvu sliku ili video djeteta na internet, nemoguće je kontrolirati gdje ta slika ili video može završiti. Roditelje često pitam kako bi se oni osjećali da sad netko uzme njihove stare slike iz albuma dok su bili djeca i snimljeni su goli, pa da sad te slike pokazuje prolaznicima na ulici. Ne bi se osjećali ugodno, kao što se vjerojatno ni njihova djeca neće osjećati ugodno s tim slikama kad odrastu.

To doista nije zanemariv problem, a mnogi ga roditelji nisu svjesni. Kad na predavanjima spomenem podatak da roditelji u prosjeku godišnje objave na društvenim mrežama 195 slika svoje djece, to obično izaziva nevjericu u publici. No istraživanja pokazuju da (prema Blum i Ross, 2015; Brosch, 2016; Leaver, 2017):

– 34% roditelja objavljuje snimke ultrazvuka bebe tijekom trudnoće na Instagramu

– 48% roditelja dijeli fotografije djece snimljene u rodilištu

– 5% djece otvorilo je profil na društvenim mrežama za novorođeno dijete

– 95% roditelja objavljuje ime djeteta na Facebooku

– 83% roditelja objavljuje datum rođenja

– 33% roditelja objavljuje rodni list

– 77% objavljuje snimke gole ili polugole djece

– 50% dijeli smiješne ili zabavne slike (plakanje, spavanje, razne poze).

Zbog svega toga apeliram na roditelje da ne stvaraju digitalni identitet djeteta s njihovim razgolićenim fotografijama/videima. Na taj način izlažu djecu opasnosti da njihove slike budu korištene za dječju pornografiju, a svaki novi pogled na sliku/video djeteta s ciljem seksualnog uzbuđenja predstavlja novo seksualno zlostavljanje.

K tome, veliki broj djece s kojima radim me molio da utječem na njihove roditelje kako bi prestali stavljati i dijeliti njihove fotografije i video snimke, jer ne žele da roditelji umjesto njih stvaraju njihov digitalni identitet za koji nisu znali, nisu mogli utjecati ni nisu pitani za pristanak, navodi se na navedenoj stranici.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 22.07.2021.