Njezino iskustvo zasigurno vam može biti od pomoći ako se spremate na skori put…

Zatvoreni granični prijelazi, stroga kontrola zaustavljanja, policijski sat, papirologija, testovi na Covid… Znaju svi koja su iskušali – u ovo pandemijsko vrijeme, raznih mjera i kontrola, putovanja su postala iznimno stresna.

Hrvatica iz Požege s adresom u Pragu, Lidija Kovarik opisala nam je kako to točno izgleda, na primjeru svog putovanja iz Češke, Praga u rodnu Slavoniju.

Lidija već 10 godina živi u Pragu, sa suprugom i dvije djevojčice, a svaku priliku koristi za odlazak roditeljima u Požega. Obično putuju dva puta godišnje, i baš su se neki dan vratili s puta.

Danas, definitivno nije lako putovati, kaže nam Lidija, inače direktorica Muzeja iluzivne umjetnosti. Ne samo da, kao obično, morate posložiti obiteljske i poslovne obaveze, sada se morate i dodatno potruditi zbog izvanrednih mjera. Još je teže kada prolazite nekoliko država i nekoliko različitih paketa mjera…

Od Praga do Požege…

Svoj nedavni posjet roditeljima pamtit će po dosta komplikacija, a između ostalog i po zatvorenim graničnim prijelazima. Naime, ulazak u Hrvatsku preko Mađarske moguć je samo preko graničnog prijelaza Udvar. No, Lidija nije znala tu informaciju pa se provozala…

“Prijelazi Donji Miholjac i Beremend su zatvoreni. Vraćali su me s oba i usmjerili na Udvar”, kaže Lidija. A kako je u Mađarskoj na snazi policijski sat, ni tu je nisu poštedjeli. “Očekujte zaustavljanja policije. Mene su tri patrole zaustavile.”

Također, objašnjava kako na ulazu u Mađarsku putnici dobiju naljepnicu For Tranzit te se mogu zaustaviti samo na određenim benzinskim postajama koje imaju isti znak.

Obavezan test na koronavirus

Od 17. studenoga u Češkoj je obavezan i test na koronavirus prilikom povratka u zemlju, a također je potrebno i prijaviti svoj povratak, odnosno dolazak u zemlju preko online formulara.

“Sada sam prvi puta bila na testiranju na Covid temeljem nove odluke. Test je obvezan po povratku u roku od pet dana ili ne stariji od 72 sata napravljen u zemlji EU”, kaže Lidija te preporučuje testiranje na aerodromu između Terminala 1 i Terminala 2. Najbrže je, dodaje – rezultat se dobiva u roku od 24 sata i nema čekanja.


Ako krećete na put provjerite i koje su mjere na snazi u pojedinim državama u našem članku:


Autor: CroExpress Datum objave: 24.11.2020.