CroExpress

Svečano misno slavlje predvodio je i propovijedao fra Marko Puljić iz Franjevačkog središta Kraljice mira u Norvalu. Misno slavlje bilo je svečano zahvaljujući i sviračima – tamburašima, ali i djeci u narodnim nošnjama iz župnih kolo grupa, koja zajedno sa svojim voditeljima vrijedno čuvaju hrvatsku kulturnu baštinu.
Fra Marko Puljić u propovijedi je istaknuo:

‘Braćo i sestre, svake godine, u prvoj polovici mjeseca veljače sjećamo se onih mračnih dana koji su vladali u veljači godine 1945. U to vrijeme, na prostorima naše hrvatske domovine komunisti su počeli preuzimati vlast. Željeli su ugasiti svjetlo kršćanske vjere koja je kroz duga stoljeća naše hrvatske povijesti davala smisao života našem narodu. Vjerovali su ako ubiju ili uklone svećenike, redovnike i redovnice, te značajne civile koji su bili prepoznatljivi svjedoci naše katoličke vjere, da će tako uništiti vjeru u narodu.
Božja providnost se pobrinu da zagrebački nadbiskup i kardinal Alojzije Stepinac umire upravo u prvoj polovici veljače, točnije 10. veljače 1960. Ove godine je 60. obljetnica njegove blažene smrti. Kao da je Krist, upravo njegovom smrću, okrunio svojim vijencem vječne slave sve one koji su mu bili vjerni i mučeničku smrt podnijeli u svjedočenju za njega, Krista, Spasitelja i Otkupitelja.
Braćo i sestre, ovi dani mjeseca veljače za nas hrvatske katolike vjernike, u domovini i u inozemstvu, jesu sveti dani. To su dani kada nas bl. Alojzije Stepinac i drugi naši mučenici pozivaju na vjernost Kristu, ali i na međusobno poštovanje.

Pozivaju nas na ustrajnost u vjeri. Potiču nas da se ne bojimo prolaznih ideologija i krivih nauka ako Kristu ostanemo vjerni. Govore nam da će Bog biti s nama uvijek kad smo mu vjerni, kad u njemu sačuvamo onu njegovu sol i svijetlo koje nam je on darovao. Zato ga u svetoj misi molimo, da bude s nama, posebno onda kad se nađemo na nesigurnim putovima života, te da uvijek osjećamo blizinu i snagu njegove blage božanske ruke.’
86174940-1217005458488072-204854426597326848-n.jpg
Uz domaćeg župnika vlč. Božidara Tenšeka i fra Marka Puljića na misnom slavlju bili su i svećenici iz drugih hrvatskih župa: vlč. Mladen Horvat – Toronto, vlč. Marko Štefanec – Hamilton, don Ivan Vukšić – Oakville te vlč. Ante Market iz St. Agustin’s Seminary – Toronto.

Datum objave: 12.02.2020.