CroExpress/Hina

Austrija već mjesec dana postupno ublažava mjere suzbijanja epidemije pa su trgovine, restorani, barovi i neki muzeji već otvoreni, a hoteli ponovo očekuju goste od 29. svibnja.
‘Puno ćemo uložiti … kako bismo što češće testirali što više zaposlenih koji dolaze u kontakt s gostima i tako spriječili da budu višestruki prijenosnici (virusa)’, rekao je kancelar Sebastian Kurz na konferenciji za novinare u četvrtak.
Turizam izravno čini osam posto austrijskog BDP-a, odnosno oko 15 posto ako se uključe i povezani sektori. Najviše stranih posjetitelja dolazi iz susjedne Njemačke, a granica između dvije zemlje trebala bi biti potpuno otvorena u lipnju.

U Njemačkoj su još uvijek svježa sjećanja na najveći austrijski epicentar zaraze, zimovalište Ischgl, gdje se virus mjesec dana nesmetano širio prepunim barovima prije uvođenja karantene u ožujku.

Smatra se da su se u Ischglu virusom zarazile stotine turista iz Njemačke, Norveške, Islanda i drugih zemalja, navodi Reuters.
Šef Austrijske gospodarske komore Harald Mahrer rekao je da se osniva konzorcij privatnih laboratorija koji će od 1. srpnja testirati 65.000 hotelskih radnika tjedno. Trenutno Austrija dnevno testira 6.000 do 8.000 ljudi.

‘U kojoj zemlji svijeta možete otići na odmor i reći da se radnici s kojima dolazite u kontakt, konobari i ostali, redovito testiraju? … To radi vrlo malo zemalja’, naglasio je austrijski kancelar.

Datum objave: 22.05.2020.