CroExpress
Đakovčanka Marija Kelava, članica Planinarskog društva Đakovo  je uspjela doći na najviši vrh obje Amerike – Aconcagvu 6962 m i ujedno najviši vrh svijeta ako ne računamo Himalaje i time postala prva ženska osoba iz Slavonije, koja je bila na toj visini i tom vrhu.
Marija je ovu vijest objavila na svom Facebook profilu uz napomenu da im vrijeme nije bilo naklonjeno jer je bilo hladno i vjetrovito pa su morali promijeniti plan uspona, odnosno, članovi ekspedicije su donijeli odluku da ‘bez adekvatne aklimatizacije s teškim ruksacima, po vrlo jakom vjetru i niskim temperaturama do -35°C krenu put vrha’.

– Hvala svima koji su od prvog dana mojih priprema vjerovali u mene! ❤ 10. veljače 2020. ulazi u povijest slavonskog planinarstva kada je jedna djevojka iz malog Đakova sa 111 m nadmorske visine uspjela doći na najviši vrh obje Amerike Aconcagvu 6962 m i ujedno najviši vrh svijeta ako ne računamo Himalaje, i time postala prva ženska osoba iz Slavonije na toj visini i tom vrhu.

Vrijeme nam nije bilo naklonjeno i morali smo promijeniti plan uspona, tako da smo bez adekvatne aklimatizacije s teškim ruksacima, vrlo jakom vjetru i niskim teperaturama do -35°C krenuli put vrha. Za neke je to bilo previše, pa ih je visinska bolest spriječila u ostvarivanju cilja. Od nas 18 + vodič, popelo nas je samo 7 + vodič.

Narednih dana se vjetar dodatno pojačava i pitanje je da li će itko do kraja sezone dobiti dozvolu za uspon. Hvala svima još jednom, a o detaljima i dodatnim slikama i filmiću ćemo kada se vratim. Po sadašnjem planu bi trebali sletjeti u zračnu luku Nikola Tesla u Beogradu 19. veljače 2020. u 11 sati. A sada slijede zasluženi gušti…, navela je Marija.
Ona je ovim pothvatom pokazala koliko su daleke granice izdržljivosti ljudskog tijela, i preskočila sve zapreke na putu do vrha.
Bravo, Mare! Pridružujemo se čestitkama!

Marija Kelava, članica Planinarskog društva Đakovo, prva je Slavonka koja je osvojila najviši vrh obje Amerike – Aconcaguau – 6962 m. BRAVO, MARE! ????????????????????Objavljuje CroExpressSrijeda, 12. veljače 2020.


Datum objave: 12.02.2020.